Üzleti tippek

A Tesla egy nap alatt annyit vesztett, mint a GM és Ford együttes értéke

Augusztus végéig csaknem 500 százalékkal emelkedett a Tesla árfolyama, szeptember eleje óta azonban értékének több mint harmadát elveszítette az amerikai autógyártó — írta meg a Portfolio. A Tesla árfolyama csak kedden 21 százalékot zuhant, ezzel a részvényárfolyama a szeptember eleji csúcsról már 34 százalékot zuhant.

A lap szerint részben a Tesla esése rántotta magával a tech szektort és a világ tőzsdéit is, alaposan elrontva a befektetői hangulatot. Az árfolyam zuhanásával Elon Musk vagyona olyan mértékben csökkent, amire korábban nem volt példa. A Tesla piaci kapitalizációja is masszívan csökkent, miközben szeptember elején még meghaladta a 460 milliárd dollárt, addig kedden már 308 milliárd dollárt ért a vállalat, ami még mindig a legnagyobb piaci értékű autógyártó.

Kedden 80 milliárd dollárral csökkent a Tesla piaci értéke, ez már az a nagyságrend, ami nagyjából a világ legnagyobb autógyártójának, a Volkswagennek a piaci értéke, és nagyobb, mint a GM és a Ford együttes értéke — teszi hozzá a lap.

A Tesla vezérének, Elon Musknak a vagyona néhány napja 100 milliárd dollár fölé emelkedett, a Tesla közel 500 százalékos idei árfolyamemelkedésével bekerült az elit klubba, a Tesla mélyrepülésével azonban újra kiesett onnan, és jelenleg Bernard Arnault, és Warren Buffett mögött már csak a 6. a Bloomberg listáján 92 milliárdos vagyonával. Természetesen virtuális vagyonról van szó, hiszen a világ leggazdagabbjai nem szokták rendszeresen készpénzre  váltani a tőzsdei cégeikben meglévő részesedéseiket.

Kiemelt kép: Elon Musk a Tesla Cybertruck bemutatóján. Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik