Üzleti tippek

Járvány miatti halasztás: fontos adózási határidő közeleg

A koronavírus-járvány miatt haladékot kaptak a vállalkozások éves adókötelezettségeikkel és beszámolóik közzétételével kapcsolatban, szeptember 30-án azonban lejár a határidő – figyelmeztet Bákonyi László adójogi szakértő.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv a járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében adózási könnyítésekről is rendelkezett a 140/2020. (IV. 21.) kormányrendeletben. Meghosszabbodott az éves számviteli beszámoló leadásának határideje és a bevallási határidő a társasági adó, az innovációs járulék, az energiaellátók jövedelemadója, a kisvállalati adó, valamint a helyi iparűzési adó esetében.

A vállalkozások áprilisban egészen szeptember 30-ig kaptak haladékot. „Az adózók természetesen dönthettek úgy is, hogy bevallásukat az eredeti határidőig nyújtják be, de aki élt a meghosszabbítás lehetőségével, annak mindenképpen figyelnie kell közelgő határidőre” – figyelmeztet a szakértő.

Bákonyi László kiemelte: több szempont is indokolhatja, hogy egy cég minél hamarabb benyújtsa bevallását és beszámolóját. Például a vonatkozó adónemek esetén azok a vállalkozások, amelyek megfizetett adóelőlegük alapján visszaigénylésre jogosultak, értelemszerűen csak bevallásuk beadását követően tehetik ezt meg. Ezt a különbözetet az adózó továbbra is a főszabály szerinti esedékességtől, vagyis az adóévet követő ötödik hónap utolsó napjától jogosult visszaigényelni.

148 milliárd forintnyi adóra kértek könnyítést a koronavírus-válságban
574 millió forint adót el is engedett az állam.

A rendelet a számviteli beszámolók, így az éves beszámoló, az egyszerűsített éves beszámoló, az összevont (konszolidált) éves beszámoló, az egyszerűsített beszámoló elkészítési, nyilvánosságra hozatali, letétbehelyezési és közzétételi, továbbá benyújtási határidejét ugyancsak kitolta. Értelemszerűen a számviteli beszámolókra épülő további számviteli kötelezettségek határidejét is ettől a naptól kell számítani.

Itt is fontos lehet azonban az időzítés: azoknak a cégeknek például, amelyek hitelfelvételben gondolkodnak, vagy bizonyos pályázatokon kívánnak indulni, és üzleti eredményeik 2019-ben kedvezően alakultak, szintén érdemes időben közzé tenniük beszámolóikat, hogy mielőbb hozzájuthassanak ezekhez a forrásokhoz.

Kiemelt fotó: MTVA / Oláh Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik