Üzleti tippek

Ezt teheti, ha nem fizet a webáruház

A fizetési meghagyást kapó kereskedők az esetek nagy százalékában teljesítik a követelést – mondta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökhelyettese az M1 aktuális csatornán.

Parti Tamás kiemelte: online vásárláskor fontos körültekintően megválasztani, hogy kitől rendelünk, és elmenteni a levelezéseket, bizonylatokat. Ha valaki az online vásárlás utáni elállást követően nem kapja vissza a vételárat, élhet a Magyarországon közjegyzői hatáskörbe tartozó fizetési meghagyással – tette hozzá.

Külföldről rendel? Jövőre már többe kerülhet a csomag
Be fog zárulni néhány kiskapu, de egyelőre még haladékot kaphatnak a webáruházak.

A fizetési meghagyás felszólítás a szállítónak, hogy térítse vissza a kifizetett vételárat. Ilyenkor vagy 15 napon belül ellentmond a fizetési meghagyásnak, és perré alakul az ügy, vagy ha nem mond ellent, az jogerőre emelkedik, és közvetlenül végrehajthatóvá válik – írta az MTI.

Hozzátette: a közjegyző nem képviselője az ügyfélnek, mindig meg kell őriznie független státuszát, ezért ha perré alakul az ügy, szerencsés az ügyvédi támogatás.

Az elnökhelyettes beszélt az elektronikus ügyintézésről is, ilyenkor három napon belül bocsátja ki a közjegyző a fizetési meghagyást, egyébként erre 15 napja van. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az európai fizetési meghagyásnál hosszabb ez az idő, és azt egyelőre nem lehet elektronikusan benyújtani.

Kiemelt fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik