Üzleti tippek

Sokaknak bejött a távmunka, de a kilátások már vegyesek

Rugalmasan alkalmazkodott az otthoni munkavégzéshez a megkérdezettek többsége, amiben a technikai feltételek és az új online megoldások játszottak döntő szerepet. Kétséges azonban, hogy megreformálja-e a home office a munkavégzési szokásokat, a dolgozók várakozásai a jövőre vonatkozóan ugyanis eltérőek – derül ki a Lounge Group véleményfelméréséből.

A május elején készített kutatás szerint minden harmadik kitöltőnek teljesen új helyzetet teremtett az otthonról való munkavégzés. A többség már korábban is dolgozott távmunkában, de a jelenleginél kisebb mértékben. A válaszadók négyötöde ugyanis most heti öt napon át ül az otthoni irodában.

  • A home office előnyei között magasan a közlekedésen megspórolt időt említették a legtöbben (87%), második helyre a rugalmasabb munkabeosztás (60%) futott be.
  • Több mint a kitöltők fele (55%) szerint az otthoni munkakörnyezet csendesebb és nyugalmasabb, mint az iroda.

A válaszadók olyan előnyöket is említettek, mint a csökkenő környezeti terhelés vagy a házimunka könnyebb beiktatása a napirendbe. Másik oldalról az árnyoldalak közé pont a magánélet és a munka közti határvonal elmosódását, az elszigeteltséget vagy éppen a kevésbé hatékony információáramlást sorolták a válaszadók.

A járvány hatásaként tízből négyen arra számítanak, hogy a munkáltatók jobban megfontolják a jövőben a távmunka nagyobb arányú biztosítását.

Sőt, minden negyedik válaszadó kifejezetten szeretné, ha később is lenne lehetősége így dolgozni. Ugyanakkor a résztvevők 77%-a úgy gondolja, hogy a munkahelyéből és pozíciójából fakadóan nem megoldható számára az otthoni munkavégzés.

Kongó irodaházak?

Eltérőek a munkavállalók várakozásai a jövőre nézve, és megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a mostani helyzet mennyire reformálja meg a hazai munkavégzést. Egyesek a folyamatok automatizációjának lehetőségében hisznek, mások a visszatérésig felgyülemlett munkától félnek.

A járvány miatt új időszámítás kezdődik a céges kommunikációban
Nemcsak az internet pörög, hanem a távmunka miatt a hangforgalomban is tapasztalható növekedés.

Volt, aki a nagy tömegtől tart a közlekedési eszközökön, vagy éppen több beszélgetős időt szeretne a kollégáival ezután. Egyetértés volt abban, hogy a munkáltatók remélhetőleg rájönnek: a munkavégzés hatékonysága nem az irodában töltött időtől függ.

A vezetők között is vannak, akik a korábbinál több home office-t engedélyeznének ezután, és kongó fővárosi irodaházakat vizionálnak jövőre. De emellett más szemszögből is nézik a jelenlegi folyamatokat: az online megbeszélések kultúráját erősítenék, egyesek pedig Budapest „vízfejűségének” megszűnését remélik a távmunka terjedésétől.

Mobilissá váló munkavállalók

A felmérést kitöltők 90%-a laptopról internetezik, 85% okostelefont is használ e célra, míg az asztali gépek aránya 15%, alig több mint a táblagépeké. A home office egyértelmű nyertese a korábban szinte ismeretlen Zoom, ami a Microsoft Teams-szel egyenértékű eredményt ért el a felhasználás tekintetében, a válaszadók harmada használja. Némileg kevesebben alkalmazzák munkájukhoz a Skype-ot és a Hangouts-ot, magáncélra pedig a Facetime és Viber a legnépszerűbb.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.