Üzleti tippek

A járvány miatt csúszhatnak a lakásépítések

Mintegy ötödével csökkent a lakásépítéseknél a megrendelések száma, előfordulnak csúszások is, de ezt átcsoportosításokkal próbálják kezelni – mondta az ÉVOSZ elnöke.

Koji László az M1 aktuális csatornán hozzátette: az építőipar továbbra is 335 ezer embert foglalkoztat, akik közül mintegy 15 ezren külföldiek. Ők főként Ukrajnából és Szerbiából jöttek.

A munkavállalók száma jelentősen nem változott a járvány miatt. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke jó hírnek nevezte, hogy a Nyugat-Európából hazatért munkavállalók „nem igyekeznek” vissza, és őket is foglalkoztatni próbálják a hazai cégek.

A nyugati bérek 70 százalékáért már itthon maradnak az építőipari szakemberek
A járvány miatt több ezren utaztak haza a külföldi munkavállalók közül.

A szakember elmondta azt is, április végétől nem emelkednek az építőipari árak, sőt bizonyos területeken az alvállalkozók nagyobb versenye miatt még csökkennek is.

Az ágazat március végéig nem érezte meg a járványt, április elejétől viszont lényegesen kevesebb megrendelés érkezett, és lelassult a munkafolyamatok előkészítése is. Április végén már 18 százalékkal kevesebb volt a megrendelés, mint az egy évvel korábbi időszakban, miközben a járványhelyzet miatt bevezetett óvintézkedések 3-5 százalékkal növelték a költségeket – összegezte az MTI.

Kiemelt fotó: MTI / Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik