Üzleti tippek

Visszasírhatja a tavalyi évet a főváros

Kiemelkedő év volt 2019 a budapesti turizmusban, aminek az utolsó negyedév jelentős lökést adott – közölte a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ.

A tavalyi negyedik negyedév a bevételeket és a vendégforgalmat is megemelte. Decemberben folytatódott a vendégforgalom október óta tartó látványos élénkülése: 402.157, vagyis nagyjából 12 százalékkal több vendég 932.531 vendégéjszakát töltött el Budapesten.

Utoljára 2017 júniusában, még a FINA vizes vb előtt mértek kétszámjegyű növekedést.

Azt is kiemelték, hogy a 9,6 százalékos növekedéssel 1,333 milliárd forintot elért belföldi bruttó szállásdíj-árbevétel új decemberi rekord, soha még ennyi bevételt nem hoztak decemberben a hazai vendégek a budapesti szállásadóknak.

Látványosan híztak a SZÉP-kártyás bevételek is

A költési érték idén decemberben 92,5 millió forint közelében járt, ami a 111 százalékos növekedéssel jócskán megduplázta a 2018. decemberi eredményt.

Koronavírus: Budapest megszenvedi a kínaiak hiányát
Eddig körülbelül a szállások 20 százalékát mondták le.

Tavaly egész évben az összes bruttó szállásdíj-árbevétel 11 százalékos növekedéssel elérte a 170,1 milliárd forintot. Ebből 155,4 milliárd forint származott külföldi vendégektől, ami 13 százalékos emelkedés. A SZÉP-kártyás forgalom tavaly 44,6 százalékkal emelkedett, és elérte a 853 millió forintot.

Budapesten tovább folytatódik a tízéves trend, a vendégforgalom kisebb hullámvölgyekkel ugyan, de bővülő tendenciákat mutat. A szezonalitás a kiegyenlítődés irányába látszik elmozdulni. A szálláshelyi árbevételeknél kétszámjegyű bővülés látható, ami ösztönzőleg hat a szállodapiaci befektetőkre – idézte a turisztikai központot az MTI.

Kiemelt fotó: MTVA / Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik