Üzleti tippek

Kiverte a biztosítékot a gyógyhatású hősugárzó

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy jogsértők voltak a Starlyf Fast Heater készülék hirdetései.

A Telemarketing International Kft. és anyavállalata, a Mediashop GmbH tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósított meg a hősugárzó népszerűsítésekor.

  • A vizsgálatban feltártak alapján a reklámokban valótlanul tulajdonítottak a terméknek különleges fűtési képességeket és gyógyhatást.
  • Valótlanul állították azt is, hogy a készülék különleges árkedvezménnyel, valamint csak korlátozott ideig érhető el.

Továbbá megtévesztő tájékoztatásokat tettek közzé a delux verzióról, és szintén megtévesztően kínálták a terméket 30 napos elégedettségi és pénzvisszafizetési garanciával, miközben az csak a telefonon vagy a webáruházban lebonyolított vásárlásra vonatkozott.

A GVH egyetemlegesen 125 milliós bírság megfizetésére kötelezte a két céget, valamint eltiltotta őket a további jogsértéstől.

A hatóság a bírság kiszabásakor figyelembe vette, hogy az érintett reklámok jelentős forgalmat generáltak, a Telemarketing International Kft. pedig visszaeső jogsértőnek bizonyult.

A versenyhivatal jelentős (több mint 100 milliós) bírságcsökkentő tényezőként tekintett ugyanakkor arra, hogy a vállalkozások beismerték a jogsértést, és vállalták a gazdasági versenyre vonatkozó jogszabályok és normák követését elősegítő ún. megfelelési program bevezetését.

Az előírt megfelelési intézkedések alapján a cégek külső jogi tanácsadó bevonásával elemzik tevékenységeik versenyjogi kockázatait, valamint magatartási kódexet és eljárásrendet készítenek reklámjaik előzetes vizsgálatára, és ezek alkalmazására ki is képezik munkatársaikat.

Kiemelt fotó: iStock (illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik