Belföld

A KDNP nem tartja üdvözítőnek a telejósdákat

A párt szerint kuruzslásnak, jóslásnak nincs helye a tévében.

A KDNP két prominense Harrach Péter frakcióvezető és Rétvári Bence alelnök jegyzi azt a közleményt, amelyben a párt tudatta, a telejósdák egyetlen célja, hogy becsapják az embereket, úgy működnek, mint a termékbemutatók.

Egyértelmű, hogy a telejósdák saját magukon túl nem szolgálják senkinek az érdekeit. Tegyük fel a kérdést: ha valaki valóban a jövőbe látna vagy gyógyítani tudna, ezt a képességét a televízión, illetve sms-n keresztül árulná? Nekik nem az emberek jólléte, hanem a minél magasabb percdíj és a profit megszerzése a lényeg.

Az ilyen műsorok több ponton sértik a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tiltó törvény egyes rendelkezéseit, még saját maguk vállalásait, ígéreteit sem tartják be. A KDNP felidézte, már sok panasz érkezett a műsorok miatt, amelyek hatástalan csodaolajokat reklámoznak, nyereményeket ígérnek nyeremény nélkül, de magas telefonszámlával. Más műsorok szorongást, pánikot keltő kijelentéseket fogalmaznak meg:

bokaszalag-szakadást szenved november 12-e után; lehet, hogy találnak Önben csomót; 30 év családi szerencsétlenség jöhet, ha nem telefonál.

A KDNP egy éve nyújtotta be a fogyasztóvédelmi szervekhez azt a panaszt, amely kérte a hatóságot, vizsgálja ki a telejósda-szolgáltatások működését. Az ügyet jelenleg a Gazdasági és Versenyhivatal vizsgálja.

Jósok és tisztánlátók: a legkiszolgáltatottabb emberek a legjobb célpontok
A törvény fogatlan oroszlánként küzd a tévés jósokkal. Mindaddig, amíg a magány és a kiszolgáltatottság ellen a beszélő doboz a legolcsóbb gyógyír, kaszálni fognak mások kétségbeesésén a kuruzslók.

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik