Üzleti tippek

Nem a munkaerőhiány a magyar kkv-k legnagyobb problémája

A BNI Magyarország felmérése szerint nem a munkaerőhiányt tartják a legégetőbb problémának a magyar kkv-k cégtulajdonosai. A kitöltők 70 százaléka szolgáltató cég volt, amely megfelel a magyarországi vállalatok közötti aránynak. Emiatt is fordulhatott elő, hogy nem a munkaerő volt a legnagyobb hiányosság, hiszen például az internetalapú vállalkozásoknál ez kevésbé mérvadó. Nem úgy a gyártó cégeknél, ahol ez egy kifejezetten sarkos pont – fűzte hozzá a kapott eredményhez Avidor András cégvezető.

Azt derült ki, hogy az időmenedzsmenttel adódnak a legnagyobb problémák. Egyszerűen nincs elég idejük a cégvezetőknek. A válaszokból az is kirajzolódott, hogy a magyar vállalkozások többsége szeretne hatékonyabban dolgozni, ám egyszerűen nem áll rendelkezésére elegendő idő a vállalati növekedés lekövetéséhez. Némi ellentmondást jelent, hogy bár az időmenedzsmentet tartják legnagyobb kihívásuknak, amikor céljukról kérdezték őket és miben kívánnak fejlődni a többség még több ügyfelet, vevőt és vevőszerzési módszereket szeretne elsősorban elsajátítani.

A másik ellentmondás, hogy bár nincs elég idő, mégis, ha fejlődésről, képzésről, tanulásról van szó, akkor azt lehetőleg személyes tréningeken keresztül szeretnék elérni. A vállalkozók 38 százaléka még mindig a legidőigényesebb személyes képzéseket részesítené előnyben, és mindössze ötödük venne részt online képzésben. További paradoxon, hogy többen vannak, akik inkább csak saját tapasztalat alapján szeretnének fejlődni, azaz saját bőrükön megtanulva. A válaszadók több mint ötöde gondolta így, holott a szakember szerint a tapasztalati úton történő fejlődés a leglassabb. Vagyis nehezen egyeztethető össze azzal, hogy a hatékonyságon szeretnének javítani.

Avidor András szerint az egész egy nagy paradoxon. Azt látjuk a kutatásból, hogy olyan vállalkozók vagyunk, akik több időt szeretnénk, jobb időmenedzsmentet szeretnénk kialakítani, fejlődni is szeretnénk, mégis olyan fejlesztési csatornákat, megoldásokat preferálunk, melyek nem a legidőhatékonyabbak.

Fel kell kötniük a gatyát a kkv-knak

Avidor András úgy látja, hogy az előttünk álló években jelentős változások jönnek majd a magyar kkv-k életében. A szakember szerint három szegmensre oszthatjuk a kkv-k szegmensét.

  • A rendszerváltástól a válságig, 2008-ig, szinte mindenki vállalkozott, betömték a piaci réseket. Ők letettek egy alapot. Ám
  • jött a következő, 2015-ig tartó időszak, amikor már azon volt a hangsúly, hogy megtanuljunk gazdálkodni. Sokkal kevesebb forrásból kellett életben maradni.
  • Most pedig jön majd az a vállalkozói éra, ahol mindenki a tehetségének, hatékonyságának megfelelően tud majd gazdálkodni és fejlődni egy telített, nem csak magyar szereplőkkel működő hazai piacon.

Vagyis adott munkaerőből maximális hatékonysággal kell tudniuk majd értéket teremteni. A szakember szerint ez azt jelenti, hogy aki nem tanul meg hatékonyan dolgozni a következő években, azt hamarosan megeszi a nemzetközi piac és egy esetleges következő válság.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik