Üzleti tippek

Érdemes sietni: még visszaigényelhető a külföldi áfa

Viszonylag kevés hazai cég szokta visszaigényelni a másik EU-országban történt tartózkodással kapcsolatos számlák áfáját, helyette inkább bruttó költséget könyvelnek.

Ennek fő oka, hogy a magyar vállalatok többsége nincs tisztában azzal, hogy a NAV-hoz egy elektronikusan benyújtott kérelem segítségével ez a tétel díjmentesen visszaigényelhető – hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

Rengeteg cég szembesül azzal, hogy a külföldre utazó vagy az átmenetileg ott dolgozó munkatárs üzemanyag, lakhatási, szállodai-, vendéglátási-, autóbérlési- vagy konferenciaszámlája az adott ország áfáját tartalmazza.

Külföldi jövedelmek után kutat a NAV – Így kerülheti el a bírságot
Az adóhatóság első körben támogatói eljárást kezdeményez.

Bár a gyakorlat helyességét számlánként külön-külön kell megvizsgálni, de általánosságban elmondható: az uniós áfadirektíva alapján a vendéglátás teljesítési helye az, ahol azt a szolgáltatást ténylegesen nyújtják, szállás esetén az ingatlan helyén, gépkocsi rövid távú bérlése esetén pedig ahol azt ténylegesen a bérlő birtokába adják. Ezért ezekben az esetekben szinte biztosan helyes az adott ország áfájának felszámítása.

„A magyar cégek gyakran a számla bruttó összegét könyvelik el költségként, és nem foglalkoznak annak áfatartalmával. Egyrészt nem ismerik azt a lehetőséget, hogy ez bizonyos feltételekkel visszaigényelhető, másrészt túl bonyolultnak és drágának vélik a visszaigénylési folyamatot” – mondta Földes Balázs, a Crowe FST szenior menedzsere.

A 2018. évi számlák esetén legkésőbb 2019. szeptember 30-ig lehet ezt a kérelmet benyújtani, a nyomtatványt pedig országonként kell kitölteni az adott országból származó számlák alapján.

„Fontos, hogy a vállalkozások tisztában legyenek azzal, hogy a határidő jogvesztő határidő, vagyis ezt követően már nincs lehetőség visszaigénylésre” – emelte ki a szakember.

A belföldön letelepedett adóalany díjmentesen, a magyar adóhatósághoz, elektronikusan benyújtott kérelmében igényelheti vissza ezt az általános forgalmi adót. A többit a magyar és a külföldi hatóság elintézi: vagyis a NAV megkeresi a külföldi adóhatóságot, továbbítja az igénylést, a külföldi hivatal azt megvizsgálja, esetleg új információt kér, és végül a visszajáró pénzt kiutalja a magyar cégnek.

Üzleti tippek

A visszatérítés az Európai Unió országaiból és néhány más európai országból lehetséges, éves kérelem esetén a minimum összeg 50 euró, vagy annak megfelelő összeg.

A tagállamok többségénél meghatalmazott is eljárhat, tehát a belföldi vállalkozás megbízhat egy tanácsadó céget, hogy eljárjon helyette. Ez esetben a meghatalmazott nyújtja be a kérelmet a szükséges nyilatkozatokkal, mellékletekkel, és válaszol a kinti adóhatóság esetleges további kérdéseire.

Az adott ország szabályai alapján előfordulhat, hogy bizonyos összeg felett a számlákat csatolni kell a beadványhoz, illetve a visszaigénylésnél is az adott ország szabályai érvényesítendők. Ezek azonosak az adott országban letelepedett cégekre vonatkozó általános forgalmi adó-szabályokkal.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik