Üzleti tippek

Egyre több magyar cég húzza le a rolót

Tovább romlott a vállalkozások túlélési rátája: az öt évet a társaságok 72 százaléka, a tíz évet pedig csak 48 százalékuk éri el.
Korábban a témában:

„Hiába a sok új cég és a magas cégalapítási kedv, úgy tűnik, a hosszú távú életképessége továbbra is problémás” – véli Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Az elmúlt években évi 25-30 ezer új vállalkozás indult Magyarországon. Ez úgy tűnik, még mindig magas érték a gazdaság méretéhez képest, legalábbis a túlélési ráta csökkenése erre enged következtetni.

Egyre nehezebb a terep

A cégalapítási volumen jelentősen alacsonyabb a 2000-es évek eleji értékekhez képest, de az elmúlt egy-két évben az alapítások csökkenése megállni látszott, és egyes időszakokban már pozitívba is fordult. Ez önmagában még jót is jelenthetne, hiszen úgy tűnt, a cégalapítások és -törlések az egyensúly felé haladnak, és stabilabbá válik a hazai cégstruktúra.

Azonban a vállalkozások 5 és 10 éves túlélési képességét vizsgálva az látszik, hogy stabil cégszerkezetről még nem beszélhetünk. „A hazai gazdaságban jelentős arányban vannak régóta működő stabil, nagy múltú vállalatok is, azonban a fiatal vállalkozásoknak úgy tűnik, egyre nehezebb a terep” – mondja az Opten szakértője.

Hazai cégek eloszlása életkor szerint 2019-ben (Forrás: Opten)

A túlélési arány csökkenéséhez nemcsak a természetes lemorzsolódás, hanem tervezett folyamatok is hozzájárulhatnak. A felvásárlások, összeolvadások szintén egyes társaságok megszűnéséhez vezethetnek. Ugyanakkor a megszüntetéshez vezető eljárásokat vizsgálva az derül ki, hogy nem ez a döntő tényező az alacsony túlélési képesség tekintetében.

A megszűnő társaságok döntő többsége vagy magára hagyott vállalkozás, vagy valamely hitelező kezdeményezett felszámolást ellene, így az alacsony túlélési ráta összességében negatív jellemzője a hazai gazdaságnak.

Vannak azért üstökösök

A friss vállalkozások egy szűk rétege ugyanakkor igen hamar komoly tényezővé válik. A 2013-ban alapított cégek egy százaléka 5 év működés után már egymilliárd forint feletti éves árbevétellel büszkélkedhet.

Ráadásul a tendencia azt mutatja, hogy ez az arány is növekedőben van. Tehát a csökkenő túlélési ráta mellett egyre szélesebb kör lesz viszonylag gyorsan sikeres vállalkozás, azaz erősen differenciálódik a friss cégek várható életútja.

Egyre több cégvezető kerül feketelistára
Már 54 ezer személy van eltiltva a cégügyektől.

A vállalkozások viszonylag rövid átlagos élettartamának köszönhetően a hazai társaságok jelentős része jelenleg is fiatalkorú: 46 százalékuk 10 évnél fiatalabb. Ebben a tekintetben ugyanakkor javul valamelyest a helyzet, az összesített cégalapítási szám csökken, így a fiatal cégek cégstruktúrán belüli aránya csökken. A vállalkozások 23 százaléka 20 év feletti, nagy múltú társaságnak számít, 2018-ban ez az arány még csak 20 százalék volt.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.