Üzleti tippek

Ügyes trükköt vetett be egy Tiborcz-partner vállalkozás

Fura közbeszerzés zajlott Gyöngyösön, a közvilágítás felújítása kapcsán – figyelt fel rá az Mfor. A Tiborcz István (a miniszterelnök veje) volt cégével egy pályán játszó Grep Zrt. meggyőzte az ellenzéki városvezetést, hogy egy kivételével az összes többi pályázó ajánlata érvénytelen, és ő vitte el a munkát. Úgy, hogy az övé volt a legdrágább ajánlat, 236 millió forintért.

A Grep neve onnan lehet ismerős, hogy például az Átlátszó egy tavalyi cikke szerint az Eliossal 5 közös említésen szerepelnek a közbeszerzési adatbázisban, egyszer konzorciumi partnerek voltak, négyszer sikertelen ajánlattevők. A cég tevékenységére az OLAF-jelentés is kitért, ahogy korábban írtuk:

Tiborczék tényleg nem foglalkoztak azzal, hogy észreveszik majd a csalást
Összeszedtük az öt legátlátszóbb trükköt, ami igazán szemet szúrhatott volna valakinek idehaza is: a hévízi esetben például a másik két pályázó ajánlata mind a 48  költségvetési tételben pontosan ugyanannyival volt drágább az Eliosénál. 

A vizsgálóknak feltűnt, hogy a Grep úgy adott be Mezőhegyesen pályázatot, hogy ismerte a Tungsram-Schreder által kifejezetten az Eliosnak adott exkluzív árajánlatot. Felfigyeltek ugyanakkor a hévízi projektre is, ahol a Grep és a kecskeméti Polar Studio adott be pályázatot, amelyek 48 költségvetési tételben pontosan ugyanakkor mértékben hét, illetve kilenc százalékkal haladták meg az Eliosét. Az OLAF szerint ez felveti a csalás és okirat-hamisítás gyanúját.

A gyöngyösi közvilágítási tenderen látszólag nem „működtek együtt” senkivel sem, ám éltek az eljárás során bevethető eszközökkel, és meggyőzték a városvezetést a többi ajánlat érvénytelenségéről, illetve arról, hogy lényegében szakszerűtlen és felesleges bekérni a hiánypótlásokat, azok nélkül is eldönthető, hogy érvénytelenek a szóban forgó pályázatok. Noha az érintettek szintén éltek az előzetes vitarendezési kérelemmel, azoknak az önkormányzat nem adott helyt a dokumentumok szerint.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik