Üzleti tippek

A szélsőséges időjárás ellenére is lesz elég gabona

A tavalyihoz hasonlóan az idén is ötmillió tonna búzatermés várható, ezzel pedig nemcsak az ország ellátása biztosított, de exportra is bőven jut a magyar gabonából – mondta  Nagy István agrárminiszter a Vas megyei Bükön rendezett hagyományos aratóünnepen.

A tárcavezető felidézte, hogy tavaly ősszel még arról szóltak a híradások, hogy „porba kellett vetni a búzát és az őszi kalászosokat”, a téli csapadékhiány pedig tetőzte a problémákat. Március végén 100-150 milliméternyi csapadék hiányzott a földekről, ami csak májusban pótlódott.

Az előzetes becslések szerint azonban az időjárási viszontagságok ellenére a nyári aratású szántóföldi növényekből, mintegy 1,7 millió hektárról összesen 8 millió tonna termés betakarítása várható – közölte a miniszter.

Tízéves távon csökkenhet az élelmiszerek ára
Hiába nő a kereslet, a mezőgazdaság bővülése alacsonyan tartja az élelmiszerárakat.

Nagy István hangsúlyozta: országszerte több mint 60 ezer gazdálkodó számára jelenti az egész éves munka megkoronázását a most meginduló aratás. A szántóföldi növénytermesztés az egész magyar mezőgazdaság egyik legfontosabb ágazata.

A szaktárca adatai szerint az év első négy hónapjában 478 millió euróra nőtt a gabonaexportból származó külkereskedelmi többlete az országnak. (MTI)

Kiemelt fotó: MTI / Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik