Gazdaság
Budapest, 2019. március 27.
Zöldségek az újpesti piacon 2019. március 27-én.
MTI/Mohai Balázs

Tízéves távon csökkenhet az élelmiszerek ára

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közös jelentése szerint bár a mezőgazdasági termékek iránti kereslet globálisan mintegy 15 százalékkal nő a következő évtizedben, de közben a szektor termelékenysége még ennél is jobban emelkedhet. Ezért a legfontosabb mezőgazdasági termények inflációval korrigált ára nem emelkedik a jelenlegi szint fölé, sőt, akár még csökkenhet is.
Korábban a témában:

A következő 10 év mezőgazdasági és halászati kereskedelmi trendjeit előrevetítő OECD-FAO mezőgazdasági kitekintést hétfőn mutatták be Rómában. A jelentés szerint a technológiai innovációnak köszönhetően emelkedni fognak mind a hozamok, mind a termelékenység intenzitása – vagyis a jelenlegi földhasználat szinten tartása mellett érünk el nagyobb kibocsátást. A mezőgazdaság közvetlen üvegházhatású gázkibocsátása 0,5 százalékkal nő majd évente az elmúlt évtized 0,7 százalékos értékével szemben. Vagyis a növekedés kevésbé lesz karbonintenzív.

Mindeközben új bizonytalanságok jelenthetnek veszélyt a mezőgazdaságra, például a kereskedelmi háborúkból fakadó problémák, a növényi és állatbetegségek terjedése, a szuperbaktériumok, az új növénynemesítési technikák és az időjárási sokkok. A táplálkozási preferenciák eltolódása az egészséges és fenntartható szempontok felé és a túlsúly terjedésére adott politikai válaszok is idetartoznak.

Népességnövekedés, urbanizáció, életforma

A gabonafélék iránti kereslet világszerte mintegy 150 millió tonnával nő a vizsgált időszak alatt; a 13 százalékos bővülés nagy része a búzának és rizsnek tudható be. Mindezt leginkább a népességnövekedés generálja, amely a szubszaharai Afrikába és Dél-Ázsiába koncentrálódik.
A jelentés alapján a cukor és növéni olajok népszerűsége nőni fog, tükrözve a feldolgozott és készételek iránti keresletet, különösen a gyorsan városiasodó és közepes jövedelmű országokban. Az egészség és jóllét körüli aggodalmak miatt azonban több magas jövedelmű országban csökkenhet a vörös húsok fogyasztása és a növényi olajoké a vaj javára.

Az állati takartmányok iránti kereslet felülmúlja az állattenyésztés szektor növekedését azon országokban, ahol most történik az átállás az ipari állattenyésztésre. A bioüzemanyag célú növénytermesztés leginkább a fejlődő országokban bővülhet.

A kereslet lassulása miatt a mezőgazdasági és halászati termékek kereskedelme évente mintegy 1,3 százalékkal bővül majd az előttünk álló évtizedben, mely lassulást jelent az előző időszak 3,3 százalékhoz képest. Másrészt, Latin-Amerika és Európa országai várhatóan növelik exportjukat. A kiadvány külön fejezetet szentel a latin-amerikai és karibi-térségnek, mely a teljes globális termelés 14 százalékért és az export 23 százalékért felel.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó mutasd mind

The highly contaminated Claw, machine part in Chernobyl Exclusion Zone, 2019 closeup

Csernobil karma még ma is halálos

Nem véletlen, hogy csak néhány ember tudja, merre van, a zónán belül. Kérdés, hogy a turistahadak érkezésével, meddig maradhat titokban a helye.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

The highly contaminated Claw, machine part in Chernobyl Exclusion Zone, 2019 closeup
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.