Üzleti tippek

Dízelbotrány: több tízezer Mercedest kell visszahívni

A Daimler konszernnek hatvanezer Mercedes-Benz GLK 220 típusú dízelmotoros autót kell azonnali hatállyal visszahívnia a szervizekbe átalakításra – értesült a német Bild am Sonntag lap.

A hírügynökségi megkeresésre adott tájékoztatása alapján a szövetségi gépjármű-felügyelet, a Kraftfahrtbundesamt (KBA) meg nem engedett szoftveres kikapcsoló funkciót azonosított be az Euro 5-ös besorolású OM 651 dízelmotorok rendszerében.

A Daimler közölte, hogy a kifogásolt szoftveres funkciót nem tartja szabályellenesnek, ezért fellebbezéssel él a minisztérium visszahívási rendelkezésével szemben. A KBA által megkövetelt szoftveres átalakítást azonban az autógyártó mindettől függetlenül végrehajtja, és a továbbiakban is a legmesszebbmenőkig együttműködik a hatósággal.

A kifogásolt funkció állítólag késlelteti a motor hűtőrendszerében az üzemi hőmérséklet elérését, és ezáltal a szabványos mérési eljárás során a megkövetelt határérték alatt tartja a motor nitrogén-oxid-kibocsátását.

A visszahívási rendeletről elsőként beszámoló Bild am Sonntag értesülése szerint a technikai kifogás a Mercedes-Benz C és E osztályú modelljeire is kiterjedhet, és akár 700 ezer járművet is érinthet – számolt be róla az MTI.

Kiemelt fotó: MTI / EPA / Marijan Murat

Ajánlott videó