Gazdaság

Behúzhatják a vészféket a magyar autógyáraknál

Megszorításokra kényszerül a BMW és a Daimler.

A Handelsblatt alapján a Portfolio azt írja, hogy a német autóipar nem túl rózsás folyamatainak első áldozatai a magyar üzemek lehetnek, amelyeknek vissza kell fogniuk tervezett termelésük  bővítését. Ez a magyar gazdaság középtávú kilátásaira is kihat.

A tekintélyes német üzleti lap emlékeztet rá, a BMW korábban a globális kereslet felfutásával indokolta debreceni gyára építését,  éves szinten 150 ezer darabos modellszámot említettek, de azóta az értékesítések esnek, a cég pénzügyi helyzete feszült, a túlzott kapacitások veszélyesek lehetnek, ha marad a piaci környezet és a költségek feletti kontroll gyengül.

Miközben a BMW egyelőre elemzi, értékeli a helyzetet, a Daimler vezetői megállították a kecskeméti gyár bővítését.

A Mercedes tavaly nyáron jelentette be, hogy egy második üzem felépítésén dolgozik. Az igazgatótanács ennek üzembe helyezését legalább egy évvel elhalasztotta – írta a német lap a csoportból származó információi alapján. A társaság azon dolgozik, hogy javítsák a hatékonyságot. Általános létszámstop nincs, de vannak területek, ahová már nem vesznek fel új embert.

Az autógyártók hivatalosan nem kommentelték a Handelsblatt információit, de a lap szerint a több mint egy évtizeden át tartó bővülés után a piacok telítődtek, esnek az eladások, a helyzeten pedig tovább ronthat az Egyesült Államok által kilátásba helyezett európai autógyártókra vonatkozó importvám.

33,4 milliárdot kap a BMW-gyár területe a maradványalapból
Miliárdokkal támogatják a külhoni magyarokat és az egyházakat is.
Megkeresi a közel 300 ezret a betanított melós a kecskeméti Mercedes-gyárban
Kezdi megcsapni a munkaerőhiány szele az üzemet.

Kiemelt kép: Pieter Nota, a BMW AG igazgatótanácsának tagja a BMW3-as bemutatóján a 18. Sanghaji Nemzetközi Autóipari Kiállítás nyitónapján. MTI/EPA/Vu Hong

Ajánlott videó

Olvasói sztorik