Üzleti tippek

A számlatömb még mindig lenyomja a NAV ingyenes programját

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozói szektorban a számlázóprogramok használata még mindig alatta marad a számlatömb népszerűségének, de a digitális megoldások egyre inkább előtérbe kerülnek.

Tízből négy kkv már programot használ – írta a Világgazdaság az eNET és a Számlázz.hu tavaszi kutatására hivatkozva. A 250 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozások 64 százaléka még kézi számlázással dolgozik, ugyanakkor ebből 8 százalék már egyszerre alkalmazza a kézi számlázást és a számlázóprogramot.

Az egyéni vállalkozók 80 százaléka még mindig számlatömbbel dolgozik, de a társas vállalkozások körében már a cégek 66 százaléka számítógépes programmal számláz.

A digitális programokon belül a kkv-k többsége az online számlázókat részesíti előnyben: kétszer annyi vállalkozás választott felhőben működő számlázót, mint ahányan saját gépükre telepített szoftvert. A vállalkozások egy része kifejezetten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által tavaly bevezetett online adatszolgáltatási kötelezettség miatt kezdte el a digitális szolgáltatást használni.

Kihullik a könyvelők haja a NAV-os levélözöntől
Kifakadtak a könyvelők a NAV értelmetlen levéldömpingje miatt.

A NAV azt közölte, hogy már több mint 360 ezer számla készült az Online Számlázó segítségével. Elsősorban a kevés számlát kibocsátó mikro- és kisvállalkozások számára fejlesztette az adóhatóság az ingyenes programot. Az Online Számlázóval a gazdálkodók kiállíthatják a számláikat, és teljesíthetik online számlaadat-szolgáltatásukat.

A program használatát az informatikában kevésbé jártas felhasználók is hamar elsajátíthatják, így ezzel kiváltható a kézi számlatömbök használata, valamint csökken a vállalkozás adminisztrációja is, hiszen az adatszolgáltatás automatikusan történik.

Akik az online számlázási kötelezettség alá eső számlát nem számlázóprogrammal állítják ki, azoknak az ilyen (kézi) számlák adatait manuálisan kell rögzíteniük az adóhatóság erre kialakított online felületén. Ezzel a megoldással eddig 1,11 millió számláról szolgáltattak adatot a gazdálkodók. Az Online Számlázó program használatával ez az adminisztrációs kötelezettség azonban megszűnik – emelte ki közleményében a NAV.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik