Üzleti tippek

Így bukhatnak le az üzemanyaggal trükközők

Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. intelligens üzemanyagkút-rendszer üzemeltetését kezdte meg.

A tavalyi év folyamán a közlekedési vállalat saját üzemanyagkút hálózatán vezették be azt a teljes körű kontrolling megoldást, ami a kutakon és a járműben található készletet együttesen képes monitorozni. A kúthálózat szintjén egy automatizált mérőrendszer felügyeli a tárolt üzemanyagot, járműszinten pedig a flottakövető rendszer végzi az üzemanyagszint-mérést.

A hálózat egyes pontjain mért tankolási adatokat a rendszer automatikusan továbbítja a felügyeleti rendszernek, ami eltérés esetén azonnal riaszt.

„Autóbuszainkon egy napon belül több gépjárművezető dolgozik, akik együttesen használják fel a feladatuk elvégzéséhez felvett üzemanyagot. Az általuk felhasznált mennyiséget korábban csak a megtett kilométer arányában tudtuk viszonyítani. A rendszer bevezetésével és azzal, hogy a járművekbe sofőrazonosító rendszer is beépítésre került, személyre szólóan tudjuk mérni az üzemanyag-felhasználást – mondta Durucz József, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. járműüzemeltési osztályvezetője.

A fejlesztés a többi közt képes egy rendszerben kezelni a tankolási adatokat, segítségével a tankolás és az üzemanyag felhasználása mindig személyhez köthető, valamint pontos képet ad a felhasználás helyéről, idejéről és mértékéről is. A megoldás a fűtésre, klímára is vonatkozó gazdaságos járműüzemeltetés ösztönzésében és nyomon követésében is segíthet.

Újabb állomás az integrált, okos vasúti közlekedés felé
Uniós támogatással átfogó kutatási és fejlesztési program indul.

„A rendszer kiépítésére fél év állt rendelkezésünkre, ami alatt csaknem ezer buszt szereltünk fel i-Fleet nyomkövetővel, 12 darab kutat automatizáltunk, majd hangoltunk össze felügyeleti rendszerünkkel. A 2019 januárjában lezajlott átadás-átvételt egy-egy hónapos próbaüzem követte, aminek lezárása után kijelenthető, hogy a fejlesztés stabilan működik” – mondta Farkas Károly, az i-Cell Kft. operatív igazgatója.

Az „okosmegoldás” olyan cégeknél is alkalmazható, amelyeknél elektronikus formátumban rendelkezésre állnak a tankolási adatok, függetlenül attól, hogy saját kútról vagy közforgalmú hálózatról tankolnak a járművek. Az iCell következő lépésben az agrárszektorra terjeszti ki a megoldást, és tervben van nyilvános kúthálózatok integrálása is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik