Üzleti tippek
Milan, Italy, April 2, 2013: the car is demaged after the side collision in urban area.

Kevesebb embernek gyűlik meg a baja a biztosítókkal

Tavaly több mint 21 ezer alkalommal keresték meg a MABISZ ügyfélszolgálatát. A leggyakoribb kérdések tavaly is a kgfb-hez kapcsolódtak, míg a biztosítókkal kapcsolatos panaszok száma évről évre csökken.
Korábban a témában:

A Magyar Biztosítók Szövetsége 2010. szeptember 1-jén – német és osztrák mintára – hozta létre ügyfélszolgálatát. A szolgáltatás elindulása óta több mint 184 ezer megkeresés érkezett a szervezethez.

A megkeresések száma minden évben stabilan meghaladja a 20 ezret. A leggyakrabban telefonon keresztül keresik fel az ügyfélszolgálatot. A beérkező hívások száma az Astra Biztosító 2015-ös csődje által kiváltott rendkívüli terhelést követően az utóbbi két évben stabilizálódott. 2018-ban a beérkező hívások száma a nyári időszakban időlegesen megemelkedett, majd visszatért az átlagos szintre.

Budapest, 2018. szeptember 28.
Összeroncsolódott személyautók 2018. szeptember 28-án a budai Slachta Margit rakparton, ahol több autó ütközött össze. Két idõs embert - egy nõt és egy férfit - a tûzoltók szabadítottak ki a roncsokból. Rajtuk kívül további egy ember megsérült.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Már mobilon is bejelenthetik az autósok a kárt a biztosítónak
A kék-sárga nyomtatvány helyett itt a digitális kárbejelentő.

Az ügyfélszolgálathoz beérkeznek olyan megkeresések is, amelyekben nem a MABISZ, hanem valamelyik biztosító az illetékes. Ilyenek például a casco, az élet- és lakásbiztosítási, valamint az utasbiztosítási szerződésekkel kapcsolatos kérdések.

Kgfb és kárrendezés

Továbbra is kiemelt helyen szerepelnek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kapcsolatos ügyek: a kárrendezéssel, a szerződésekkel kapcsolatos kérdések, a felelősségbiztosító lekérdezése a kárrendezéshez vagy a biztosítatlan károkozó esetével kapcsolatos kérdések, de a fedezetlenségi díjakkal kapcsolatban is több mint 600 alkalommal keresték fel tavaly a MABISZ ügyfélszolgálatát.

A biztosítókat érintő panaszok száma a tavalyi évben erősen csökkenő tendenciát mutatott, összesen 574 darab futott be a szövetséghez. Az év elején tapasztalható emelkedés a kgfb kampányidőszak és a még mindig nagyszámú év végi évfordulók hatása, amikor jellemzően a bónusz átvezetések vagy a díjemelkedések miatt éri panasz a társaságokat. A MABISZ a biztosítókat érintő panaszokat az érintett társaságokhoz továbbítja.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Békéltető Testületének 2018-as éves jelentése szerint a biztosítási piac szereplőivel szemben tavaly 1339 kérelem érkezett, ami mintegy 10 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

Az ügyfélszolgálat felkészült az idén januárban bevezetett E-kárbejelentővel kapcsolatos megkeresések kezelésére is. Jelenleg is fogadja és megválaszolja az ezzel kapcsolatos üzeneteket és telefonhívásokat, továbbá reagál az App Store-ban és az Play Store-ban, valamint a közösségi felületeken érkező kérdésekre, észrevételekre is.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények