Üzleti tippek
Hajdúszovát, 2019. március 2.
Nagy Ferenc mezõgazdasági gépkezelõ talaj-elõkészítést végez a borsó vetése elõtt Hajdúszovát határában, a Köteles dûlõben.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Csúcsra pörgött a traktorpiac

A hazai mezőgazdasági géppiac értékesítése tavaly is dinamikusan növekedett, és ezzel rekordforgalmat ért el.
Korábban a témában:

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai alapján Magyarországon a gazdálkodók és a mezőgazdasági vállalkozók 2018-ban 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, ez 15 százalékkal haladta meg az előző évi gépforgalom értékét. Az alkatrészekre is 11 százalékkal többet, összesen 49 milliárd forintot fordítottak.

Agriculture drone fly to sprayed fertilizer on the green tea fields, Smart farm 4.0 concept
Vigyázzon: illegális a drónos permetezés
A pilóta nélküli repülőkkel végzett permetezés hatósági intézkedést és szankciót vonhat maga után.

Ezt a folyamatot a beruházási támogatások, a kedvező finanszírozási lehetőségek – a hitelezés és a lízing –, valamint az agrártermelés növekvő jövedelmezősége és a jövedelempótló támogatások által biztosított stabil háttér egyaránt segítették.

Továbbra is az erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet

  • A mezőgazdasági gépberuházások értékének 55 százalékát adták az erőgépek, 45 százalékát a munkagépek, valamint egyéb gépek.
  • A teljes értékesítésen belül a traktorok 34 százalékos, a gabonakombájnok 12 százalékos arányt képviseltek.
  • A mezőgazdasági célú szállító járművekből 15 százalékkal, az új pótkocsikból 20 százalékkal többet értékesítettek.
  • A növényvédő gépek piacán 2018-ban 31 százalékkal nőtt a forgalom.

Gabonakombájnt tavaly az előző évhez képest 15 százalékkal kevesebbet vásároltak. A gazdaságokba 262 új arató-cséplő gép került 2018-ban, az azt megelőző évben 307. Az értékesített kombájnok a legkorszerűbb európai színvonalat képviselik.

A végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 66 százalékát 10 cég adta 2018-ban, ugyanez az arány egy évvel korábban 69 százalék volt.

A Vidékfejlesztési Program beruházási támogatásain belül az állattartó telepek korszerűsítésére 12,5 milliárd forint, kertészeti beruházásokra 15,3 milliárd forint, mezőgazdasági termékek értéknövelésére 11,0 milliárd forint, a borászati ágazat támogatására 3,7 milliárd forintot fizettek ki tavaly, ami a technológiafejlesztés mellett a gépvásárlásokat is ösztönözte.

Az Agrárminisztérium várakozásai szerint a mezőgazdaság beruházásainak dinamikus bővülése idén is folytatódik, amit a vidékfejlesztési források kifizetésének felfutása, az MNB által elindított Növekedési Hitelprogram fix és a szaktárca által tervezett beruházási kamattámogatási program is ösztönöz.

Ajánlott videó mutasd mind

Refuelling with unleaded petrol at a petrol station in Bad Homburg vor der Hˆhe, photographed in January 1985.

Nyolcvan éven át mérgeztek minket tudatosan

A benzin ólmozása egyszerű alkohollal kiváltható lett volna, ám literenként egy centért, és az iparág feletti kontrollért cserébe az „olajipar” a már akkor is méregként ismert ólmot választotta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.