Üzleti tippek

Rekordévet zárhat a mezőgazdaság

A magyar agrárium több szempontból sikeres évet könyvelhet el idén, ennek köszönhetően a kibocsátás enyhén emelkedhet, meghaladhatja a 2600 milliárd forintot, ezzel újabb rekordszintet érhet el – közölte az Agrárminisztérium.

Tájékoztatásuk szerint a növekedést elsősorban a szántóföldi növénytermesztés, a gyümölcstermesztés, illetve a baromfi ágazat alapozta meg.

Kukoricából 7,4 millió tonna került a magtárakba, amely 10 százalékkal több, mint egy éve. A búza termésmennyisége 5,2 millió tonna volt, megegyezik az előző évivel. A 988 ezer tonnás repcetermés 5,2 százalékkal haladta meg az előző évi szintet.

A gyümölcstermesztésben meghatározó alma mennyisége az idén meghaladta a 750 ezer tonnát, ami mintegy másfélszerese a 2017. évinek. Meggyből pedig 80-85 ezer tonna termett, ez szintén jelentősen felülmúlja az előző évi szintet.

A legtöbb állattenyésztési ágazat termelése is nőtt 2018-ban, a baromfiágazatban pedig a madárinfluenza hatásának kifutása figyelhető meg. A vágóhidak baromfivágása január-októberben élősúlyban 13 százalékkal bővült, ezen belül a kacsa- és a libavágások voltak a meghatározóak.

Az engedélyezett vágóhidak szarvasmarhavágása élősúlyban január-októberben 10 százalékkal emelkedett, a sertésvágások egy százalékkal bővültek. Az élő sertés exportjának növekedése mellett csökkent az import, a juhágazatban meghatározó élőállat exportmennyisége január-szeptemberben 16 százalékkal nőtt – összegezte az MTI.

Az agrárium is erősíti a gazdasági növekedést

A mezőgazdasági termelői árak növekedése szintén hozzájárul a folyóáras kibocsátás emelkedéséhez, egyúttal kedvezően hat a mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezőségére. A termelői árak 2018. január-szeptemberben 2,2 százalékkal emelkedtek éves alapon.

A szaktárca szerint mindezeknek köszönhetően a gazdaság dinamikus növekedéséhez a mezőgazdaság is hozzájárul idén. A bruttó hazai termék (GDP) volumene az év első három negyedévében 4,8 százalékkal bővült, a mezőgazdaság teljesítménye 2,4 százalékkal növekedett éves alapon.

Kiemelt fotó: MTVA / Oláh Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik