Üzleti tippek

Ismét Magyarországot vizslatja a Moody’s

November második felében vizsgálja a magyar államadós-besorolást a Moody's Investors Service, és ezzel be is fejeződik az idei felülvizsgálati sorozat.

A nemzetközi hitelminősítő 2018-ra összeállított menetrendjében Magyarország először június 1-jén szerepelt, a második dátum pedig november 23-a.

A Moody’s az általa korábban alkalmazott gyakorlattól eltérően ezúttal nem három, hanem – az S&P-hez és a Fitch-hez hasonlóan – szintén két potenciális felülvizsgálati időpontot jelölt ki 2018-ra. A júniusi időpontban a cég azonban nem vizsgálta érdemben az államadós-besorolását, így nem jelentett be módosítást az osztályzatra, sem annak kilátására.

A hitelminősítő legutóbb 2016. november 4-én módosította az államadós-osztályzatot. A Moody’s akkor emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi Ba1-ről a jelenleg is érvényes, stabil kilátású Baa3-ra javítva a szuverén besorolását.

Hazánk azóta négy előre kitűzött felülvizsgálati időpontban szerepelt a Moody’s menetrendjében, ám a hitelminősítő egyik alkalommal sem hajtott végre újabb felülvizsgálatot – összegezte az MTI.

A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján (a rendkívüli fejlemények kivételével) a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket az európai uniós államadósok esetében.

Az S&P és a Fitch sem változtatott

Az S&P Global Ratings – a Standard & Poor’s hitelminősítési részlege – idén először február 16-án, majd augusztus 17-én vette napirendre Magyarországot. Mindkét időpontban megerősítették a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek BBB mínusz/A-3 szintű, befektetési ajánlású besorolását változatlan pozitív kilátással.

Ugyanígy tett március 9-én és augusztus 31-én a Fitch Ratings, amely szintén felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartja nyilván a hosszú távú BBB mínusz magyar szuverén adósbesorolást.

Mindhárom cég 2016-ban emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású sávba, de az S&P és a Fitch tavaly újabb felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar besorolások kilátását.

A Moody’s így a három nagy közül egyedüliként tartja nyilván stabil kilátással a magyar államadós-minősítést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik