Gazdaság

Csalódás, maradt a magyar adósbesorolás

Felminősítés helyett csak megerősítette az államadós-besorolást a  a Standard & Poor's.

Megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek “BBB mínusz/A-3” szintű, befektetési ajánlású besorolását a Standard & Poor’s.

A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) éjjel Londonban bejelentette, hogy

a magyar szuverén osztályzatra változatlan pozitív kilátás érvényes.

Az S&P 2016-ban minősítette fel Magyarországot befektetésre ajánlott kategóriába, a besorolásokra éppen egy éve érvényes a további felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitív kilátást.

A cég az idei évre összeállított hivatalos menetrendje alapján 2018-ban már nem veszi napirendre a magyar államadósság-osztályzatok felülvizsgálatát, így a magyar szuverén osztályzat módosítása az S&P Global Ratings részéről legközelebb 2019-ben lehet esedékes.

Az MNB értékelése alapján Magyarország már megérett a felminősítésre.

Ez jövő év elején várható az S&P-nél, a Fitch részéről pedig augusztus végén. Mint írták, a Fitch-nél Magyarország már szinte egy éve pozitív kilátással rendelkezik, az intézet módszertana alapján figyelt kulcsváltozókban azóta jelentős javulás történt.

Úgy vélték, az S&P e mutatók és a globális befektetői környezet stabilizálódására várhat a felminősítéssel. Mint írták, a magyar gazdaságot változatlanul stabil fundamentumok jellemzik.

Elemzők indokolatlannak, csalódást keltőnek nevezték az Standard & Poor’s döntését. 

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint teljesen indokolatlan a felminősítés elmaradása, a hitelminősítő intézetek akár több fokozattal is le vannak maradva a hazai gazdasági folyamatoktól, a piaci árazásoktól. A felminősítés elmaradását különösen indokolatlanná teszi, hogy a bankrendszer helyzete, kilátásai határozottan javultak az utóbbi években.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a csalódást leginkább az jelenti, hogy bár az S&P már 2017 augusztusa óta pozitív kilátással látta el a besorolást (BBB-), úgy tűnik, egy év nem volt elég bizonyíték a felminősítéshez. Ennyi idő általában elég szokott lenni egy hitelminősítőnek arra, hogy a felminősítés mellett döntsön. A pozitív kilátás megerősítése azt jelenti, hogy a következő felülvizsgálatnál jöhet a felminősítés. Ehhez továbbra is javuló tendencia kell a bankszektorban (csökkenő nem teljesítő hitelállomány és erősödő hitelezés), valamint további dinamikus adósságcsökkentés – mutatott rá. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik