Üzleti tippek

Fintechben utazik a magyar jegybank

A Magyar Nemzeti Bank által elindított Pénzügyi Innovációs Platformhoz (Innovation Hub) mostanáig 12 szabályozói támogatási megkeresés érkezett.

Ezek mintegy harmada esetében már jegybanki felügyeleti engedéllyel tevékenykedő, „klasszikus” pénzügyi intézmények, míg kétharmaduknál fintech (pénzügyi technológiai) vállalkozások kértek jegybanki iránymutatást a tervezett újításaikkal kapcsolatban felmerülő jogi kérdések tisztázására.

A pénzügyi, biztosítási és a tőkepiaci szektort egyaránt érintő új kezdeményezések egyebek között az ügyfelekkel való hatékonyabb, egyszerűbb kapcsolattartásban, illetve a pénzügyi tranzakciókhoz kapcsolódó belső folyamatokban eredményezhetnek digitális fordulatot.

A közelmúlt fejlesztéseire jó példa, hogy – az UniCredit Bank és az Alipay a napokban kötött megállapodásának köszönhetően – az eddigi mobilfizetési megoldások mellett a jövő évtől a világ egyik újabb vezető mobil- és online fizetési platformja válik elérhetővé Magyarországon az ide látogató kínai állampolgárok számára.

Együttműködés az európai felügyeleti hatóságokkal

A magyar jegybank 2018. március 20-án a közép-kelet-európai régióban elsőként indította el Innovation Hub-ját. Ez szabályozói támogató szerepén túl egyúttal információs tárházként, kommunikációs platformként, illetve nemzetközi kooperációs platformként is szolgál.

Az MNB az elmúlt hónapokban a többi közt a francia, lengyel, litván és német pénzügyi felügyeleti hatóságokkal kezdte meg az egyeztetési folyamatot.

Átmeneti felmentés

A digitális pénzügyi fejlesztések ösztönzésének további lépése lehet egy Innovációs Pénzügyi Tesztkörnyezet (Regulatory Sandbox) kialakítása. Ennek keretei között az innovatív megoldással rendelkező intézmények meghatározott ideig és korlátozott számú ügyfelet kiszolgálva tudják tesztelni szolgáltatásaikat, konstrukcióikat úgy, hogy ezalatt időlegesen felmentést kapnak egyes szabályozói előírások teljesítése alól.

A tesztidőszak lezárultával a versenyképes ötletek széles körű alkalmazásához természetesen továbbra is szükség lesz a jogszabályi és felügyelési elvárások teljesítésére.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.