Üzleti tippek

Egyre kevesebben félnek a munkahelyük elvesztésétől

Minden eddiginél magasabb értéket ért el a munkavállalói bizalmi index, ami kétpontos emelkedést jelent az előző negyedévhez képest. Emellett folyamatosan emelkedik azoknak az aránya, akik úgy vélik, hogy könnyen találnának maguknak új állást – derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb kutatásából.
Korábban a témában:

A tavalyi év hasonló időszakához képest 1, az előző negyedévhez képest 2 százalékpontot emelkedett, így a mutató 71 ponttal most vette fel az elmúlt négy éves történetének legmagasabb értékét. A Munkaerőpiaci Stabilitási Index alapján a minimális ingadozások ellenére továbbra is egy emelkedő tendenciáról beszélhetünk a hazai munkaerőpiacon.
A mérőszám azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne.

A munkavállalók negyedévről-negyedévre egyre biztosabbnak látják a jelenlegi állásuk stabilitását, valamint a saját egzisztenciális biztonságukkal kapcsolatban is derűlátóbbak, ami egy folyamatosan emelkedő, több mint másfél éve tartó tendencia eredménye – mondta Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif vezérigazgatója.

Hozzátette: az elmúlt időszakot figyelembe véve az is fontos fejlemény, hogy az újbóli elhelyezkedés megítélésével kapcsolatos optimizmus is meredeken emelkedett. Az ezt mérő részmutató a két évvel ezelőtti 41, illetve a tavalyi 50 után idén szeptemberben már 56 ponton áll.

A megkérdezettek körében 92 pontot mértek azzal kapcsolatban, hogy mennyire bíznak a jelenlegi munkahelyük fennmaradásában. Az elmúlt egy évben 90 és 93 pont között ingadozott ez az érték, míg a korábbi években ez a részmutató nemcsak, hogy erősen ingadozott, de többször is lezuhant 80 pont alá.

Érdemes megemlíteni azt részmutatót is, amely azt vizsgálja, hogy a megkérdezettek mennyire érzik biztosnak a jelenlegi pozíciójukat. Tavaly szeptember óta 88 és 91 pont között ingadozik ez a mérőszám (jelenleg 90 pont), ami a 2016 és 2017 ősze között mért 77 és 87 között, valamint a 2015 és 2016 között realizált 72 és 78 közötti pontokhoz képest jelentős elmozdulásnak számít.

Karrierkilátások

A férfiak csaknem négyötöde (79%), míg a nők háromnegyede (74%) érzi úgy, hogy több mint 5 évig megmarad az állása, illetve a férfiak 75%-a és a nők 72%-a látja biztosnak a saját pozícióját a jelenlegi munkahelyén.

Az álláskeresés kapcsán az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken az optimisták aránya: a 18-29 és a 30-39 éves válaszadók 48-48%-a érzi úgy, hogy könnyen vagy nagyon könnyen találna magának új, a szakmai képzettségének megfelelő állást. A 40 és 49, valamint az 50 és 59 év közöttiek körében ez az arány már csak 38, illetve 33%-ot ér el.

Vannak, akik leépítéstől tartanak

Azok az alkalmazottak viszont, akik ennél rövidebb időre látják biztosnak a munkahelyüket, 44%-uk szerint a cég meg fog szűnni, 28%-uk pedig úgy látja, hogy nincs elég szakember, illetve a munkáltató nem találja meg a megfelelő kollégákat. 29%-uk azt jósolja, hogy nagy eséllyel leépítés várható, amelynek során tőle is megválnak. Ugyanakkor nagyjából ugyanekkora arányban (31%) válaszolták azt a megkérdezettek, hogy saját maguk szeretnének új munkahelyre kerülni, ami a korábbi negyedévekhez képest már 3-4 százalékpontos emelkedést jelent.

Korcsoportok szerint a harmincas korosztály kiugróan optimista a többi csoporthoz képest, mivel 75 pontot ért el, szemben a 18 és 29 év közöttiekhez, illetve a 40 felettiekhez képest. Az előbbinél 69, a 40-49 éves korosztálynál 71 pontot vett fel az index, míg az 50-59 éves korcsoportnál ugyancsak 69, a 60 felettieknél pedig 63 pontot regisztráltak.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.