Üzleti tippek

Beújít a Budapesti Értéktőzsde

Új részvénykategória-rendszert vezetnek be a leendő és a meglévő kibocsátók számára, aminek a célja, hogy a BÉT jobban illeszkedjen a legjobb nemzetközi gyakorlatokhoz.

A módosítások 2019. január 1-jén lépnek hatályba az új belépők számára. A már tőzsdére bevezetett kibocsátókra egy év türelmi idő vonatkozik, így rájuk 2020. január 1-től lesznek érvényesek a módosítások.

A változások között kiemelik: a standard kategóriába való belépési küszöb esetében a vállalat árfolyamértéke el kell, hogy érje a 250 millió forintot. Legalább 10 százalékos közkézhányad szükséges. Ez azt jelenti, hogy vagy 100 millió forint értékű papír forogjon közkézen, vagy a cég legalább 100 tulajdonossal kell, hogy rendelkezzen. További feltétel, hogy az adott társaság legalább egy év lezárt üzleti évvel kell, hogy rendelkezzen.

Megszűnik az eddigi kettős rendszer, amelyben más kritériumok voltak érvényben a bevezetésekre és mások a kategória-felülvizsgálatokra. Ezt követően az árfolyamérték és közkézhányad minimumok folyamatos fenntartását ellenőrzi majd a BÉT féléves felülvizsgálatok keretében mind a Prémium, mind a Standard kategóriában.

Megszűnik a nyilvános tranzakció követelménye a Standard kategóriában. Az új szabályozás életbelépése után megszűnik a T kategóriába történő belépés lehetősége is, helyette a BÉT Xtend piac várja a főpiac előszobája iránt érdeklődő vállalkozásokat.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény emlékeztet: az új piaci struktúra lényege az, hogy a szabályozott piacon maradjanak, illetve nagyobb számban jelenjenek meg a tőzsdei szereplésre legalkalmasabb kibocsátók.

Kiemelt fotó: MTVA / Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik