Üzleti tippek
Debrecen, 2017. szeptember 29. 
Az "A" épület homlokzata. Közel egy év alatt felépült Debrecenben a Dóczy Lakópark három tömbbõl álló épületegyüttese, a a BORD Építész Stúdió tervei alapján, a Dóczy Ingatlanfejlesztõ Kft. beruházásában, a HUNÉP Universal Zrt. kivitelezésével. Az építkezés végére a 237 lakás 80 százaléka vevõre talált. A lakóparkban egy idõben több mint 500 fõ folyamatos lakhatására nyílik lehetõség. Az egyedi homlokzati kialakítású és tömegszerkezetû házba megkezdõdött a tulajdonosok és bérlõk beköltözése.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Hoppon maradhat, aki jó minőségű lakást keres

24.hu
24.hu

2018. 09. 05. 20:44

Miközben a kereslet továbbra is erős, és emelkedőn tartja az árakat, a különböző állapotú lakások ára között komoly eltérések vannak, és szűkül a jó minőségű ingatlanok kínálata – derül ki az ingatlan.com felméréséből.
Korábban a témában:

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője elmondta: a felújítottként hirdetett lakások számának csökkenése annyiban meglepő, hogy az év első felében a lakásépítések és -felújítások terén végrehajtott beruházások az összes hazai beruházás értékének 17 százalékát tették ki. Ennek ellenére a jó állapotú lakások továbbra is hiánycikknek számítanak a piacon, mert a legjobb minőségű ingatlanok hamar gazdára találnak.

Állapotok és árkülönbségek

Országos átlagban a felújított és jó állapotúnak tartott lakások átlagos négyzetméterára több mint 20 százalékkal magasabb, mint a felújítandó ingatlanoké.

A magánszemélyek által eladásra hirdetett újszerű vagy felújított budapesti lakások átlagos négyzetméterára 657 ezer forint volt szeptember elején, ami éves szinten több mint 20 százalékos drágulás jelent.

A felújítandóként eladásra kínált fővárosi lakások négyzetméterára pedig 25 százalékkal 545 ezer forintra emelkedett. A felújított budapesti lakásokért tehát több mint 20 százalékkal kérnek többet az eladók.

Hasonló a helyzet a legtöbb megyeszékhelyen is

Egyrészt csökkent a felújított vagy jó állapotban lévő eladásra hirdetett lakások száma, és ezek átlagos négyzetméterára várostól függően 9-67 százalékkal magasabb a rosszabb állapotú ingatlanokénál.

  • Debrecenben például a felújított lakások 391 ezer forintos átlagos négyzetméterára éves szinten 27 százalékos drágulást jelent, és 9 százalékkal haladja meg a felújítandók átlagát.
  • Szegeden a felújított lakások négyzetméteréért 320 ezer forintot kérnek, míg a felújításra szorulók esetében 272 ezer forintot.
  • A székesfehérvári felújított lakásoknál az átlagos négyzetméterár 366 ezer forint, ez 18 százalékkal magasabb a felújítandó lakások átlagáránál.

Balogh László elmondta, hogy a jó állapotú, felújított lakások kínálatának szűkülése az adásvételek számának növekedését is fékezheti, mert így a vevők nehezebben találhatnak az igényeiknek megfelelő ingatlant. A szakértő szerint ez viszont helyzetbe hozhatja a jó minőségű ingatlanok tulajdonosait, mert ők emiatt gyorsabban és magasabb áron tudják értékesíteni lakásukat.

Az ingatlan.com a felmérésben a legfrissebb, mintegy 20 ezer magánszemély által feladott hirdetés alapján vizsgálta a piacot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.