Gazdaság

Eszméletlen tempóban drágulnak a klímás lakások

Ahogyan egyre melegebb lesz, illetve hosszabbodik a kánikula, érthető módon egyre több lakásvásárló szeretne klímás ingatlanban lakni. És ez meglátszik a klímával már felszerelt lakások árában: az elmúlt évben jóval nagyobb mértékben drágultak ezek, mint a légkondícionáló nélküli ingatlanok.

Az ingatlan.com elemzése szerint a Budapesten az eladásra kínált lakások átlagos négyzetméterára augusztus elején több mint 610 ezer forint volt, ami 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A klímás panelek egy év alatt pedig 32 százalékkal drágultak.

Máshogy is lecsapódik a légkondis lakások kedveltsége. A légkondicionált és a klíma nélküli lakások ára közötti eltérés akár 15 százalékos lehet. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, a klímás lakások magasabb ára nem csak ennek a berendezésnek köszönhető. Sok esetben ezek a lakások energetikai és műszaki felszereltsége jóval meghaladhatja a hagyományos lakások szintjét.

Az ingatlan.com szakértője szerint a klíma beszerelése mindenképpen értéknövelő tényező és jó eséllyel a beruházás megtérül, mivel érvényesíthető az eladási árban a légkondicionálóhoz kötődő kiadás. A legkorszerűbb, úgynevezett hőszivattyús légkondicionálók pedig nem csak a lakás hűtésére, hanem fűtésére is alkalmasak lehetnek, ráadásul akár alacsonyabb költséggel fűthető velük a lakás. Hozzátette: az utóbbi években látható lakáspiaci trendek pedig azt mutatják, hogy nem csak a klíma beszerelése, hanem egy kisebb-nagyobb felújítás, a fűtési rendszer korszerűsítése is kelendőbbé teszi a lakásokat. Sok vásárló ugyanis nem akar foglalkozni a felújítással, a berendezések beüzemelésével, részben a szakemberhiány miatt, ezért inkább eleve a jobban felszerelt lakásokat keresik, és ezért hajlandók magasabb árat is kifizetni.

És jóval több érdeklődő is van a klímás lakásokra, vagyis nagyobb eséllyel tudja – több pénzért – eladni a lakás tulajdonosa az ingatlant.

Az ingatlan.com elemzése szerint az idén meghirdetett eladó klímás panellakásoknál az egy hirdetésre jutó érdeklődők száma minimum 30-50 százalékkal magasabb, mint az azonos városrészben lévő klíma nélküli lakások esetében, de van, ahol háromszoros, négyszeres a szorzó.

Az egyik legnagyobb kínálattal rendelkező XI. kerületen belül Őrmezőn például 30 százalékkal, a kelenföldi lakótelepen 80 százalékkal, Gazdagréten pedig több mint 100 százalékkal nagyobb volt a klímás panellakások iránti érdeklődés. A téglalakások esetében is jelentősek a különbségek: a lágymányosi városrészben szintén 100 százalékos fölényben voltak a légkondicionálóval ellátott lakások, a XIII. kerületben Angyalföldön vagy éppen az újlipótvárosi téglalakások esetében is 60-100 százalékkal nagyobb az egy hirdetésre jutó érdeklődések száma a klímás lakások esetében.

(Kiemelt kép: Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik