Üzleti tippek
Ujkowice, 2017. augusztus 4.
Cséplõgép dolgozik egy búzaföldön aratáskor a délkelet-lengyelországi Ujkowicében 2017. augusztus 4-én. (MTI/EPA/Darek Delmanowicz)

Pénzt hozhat a hőség a gabonatermelőknek

24.hu
24.hu

2018. 08. 02. 18:29

Növelheti a magyar gabonaexportot, hogy megnőtt a lengyel és a német piaci szereplők érdeklődése a szabad készletek iránt a hőség és aszály okozta terméskiesés miatt – mondta a Gabonatermelők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.
Korábban a témában:

Petőházi Tamás kiemelte, hogy a lengyel partnerek érdeklődésének növekedése elsősorban Magyarország északi részén, míg a németeké a nyugati országrészben tapasztalható, de a kereslet növekedése fokozatosan kiterjed az egész országra. A megkötött üzleteknek köszönhetően már elindult a gabonák kiszállítása.

A német mezőgazdasági termelők országos szövetsége (DBV) legutóbbi előrejelzésében jelentősen lefelé módosította a gabonatermésre adott prognózisát. A betakarítás első szakaszának végeztével frissített előrejelzés szerint 36 millió tonna lehet a termés, szemben az utóbbi öt év 47,9 millió tonnás átlagával és az előző prognózisban megadott 41 millióval.

Lengyelországban a szárazság a szántóföldek 63 százalékát érinti, mintegy 2 millió hektáron. Az aszály több mint 100 ezer gazdaságban okozott károkat, emiatt a lengyel kormány kedden mintegy 190 millió euró támogatást hagyott jóvá az érintett gazdaságok támogatására.

Magyarországon tavalyhoz képest a szélsőséges időjárás miatt minden szántóföldi növényből 200-300 ezer tonnával kevesebb termett idén, ami 4-8 százalékos terméskiesés – közölte Petőházi Tamás.

A GOSZ jelenlegi adatai szerint búzából 2-2,5 millió tonna exportáru áll rendelkezésre, amelynek felvásárlása ősszel várható. A gabona exportára jelenleg tonnánként 50 ezer forint felett van, az előző év azonos időszakában tonnánként 45 ezer forint volt. A nyugat-európai tőzsdéken a búza tonnánként 200 euró (mintegy 62 ezer forint), a kukorica ára tonnánként meghaladja a 190 eurót (mintegy 59 ezer forint) – összegezte az MTI.

A szövetség elnöke kiemelte, hogy a 2018-as év rendkívüli volt a szántóföldi növénytermesztésben.

Az első három hónapban mintegy 30 százalékkal több csapadék esett az átlagos évekhez képest, amelynek következtében a tavaszi vetési munkák két héttel később kezdődtek meg. Majd ezeket a munkákat áprilisban és májusban egy hathetes száraz időszak nehezítette meg. Az elmúlt évekhez képest két héttel korábban, június közepén kezdődött meg az aratás, amelyet a pár naponta érkező csapadék jelentősen lassított. Ugyanakkor az őszi kapás növényeknek – kukorica, burgonya, répa – kedvezett a júniusi eső.

Kiemelt fotó: MTI / EPA / Darek Delmanowicz

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. augusztus 8.
Andy Vajna, az InterCom Zrt. elnöke, a filmipar fejlesztésért felelõs kormánybiztos a Pappa Pia címmel készülõ zenés romantikus film forgatásán a fõvárosi Gubacsi hídnál 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 8.
Andy Vajna, az InterCom Zrt. elnöke, a filmipar fejlesztésért felelõs kormánybiztos a Pappa Pia címmel készülõ zenés romantikus film forgatásán a fõvárosi Gubacsi hídnál 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.