Gazdaság
Budapest, 2018. március 24.
Újbudán az Allee bevásárlóközpont elõtt  háromnapos mézfesztivált rendeztek, melyen az ország különbözõ vidékeirõl érkezõ méhészek bemutatták és kínálták termékeiket. 
MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Bővülhet a mezőgazdasági export Kínába

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 06. 04. 16:26

Bővülhet a mezőgazdasági kivitel Kínába, különösen a magas feldolgozottságú termékek exportjára kell törekedni – mondta az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Kínai Állami Gabona Hivatal vezetőivel folytatott egyeztetésen.

A tárca hétfői közleménye szerint Farkas Sándor az étkezési célú búza mellett többek között a takarmánykukorica és a méz kivitelében lát újabb kereskedelmi lehetőségeket. Az EU-ban a magyar gabona az egyik legjobb minőségű, GMO mentességének köszönhetően is egyre többen keresik.

Kiemelte, hogy a két ország mezőgazdasági kapcsolatai az elmúlt években jelentősen fejlődtek, a magyar-kínai külkereskedelmet az élelmiszeripar határozza meg, a térség államai közül Magyarország rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel. A távol-keleti állam Magyarország a 10. legfontosabb kereskedelmi partnere, de a gazdasági együttműködések bővítése továbbra is rendkívül fontos.

Az államtitkár szerint Magyarország logisztikai központként hídfő lehetne a kínai-uniós kereskedelemben, az új piacok megnyitása mindkét országnak hasznára válhatna.

A gabonaellátásért felelős kínai hivatal küldöttségének vezetője is sürgette a kapcsolatok erősítését. Közölte, hogy országa még nagyobb mértékben fogadna magyar termékeket, mert Kínában keresik a kiváló minőségű magyar gabonaféléket. Szorgalmazta emellett a húskészítmények kivitelének bővítését és érdeklődött a GMO-mentes termelés iránt is – olvasható a minisztérium közleményében.

Kiemelt kép: MTI/MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.