Üzleti tippek

1,2 millió élelmiszercsomagot osztottak ki a rászorulóknak

Eredményes fél éven van túl az Élelmiszerbank.

Világszerte és idehaza is az élelmiszer-pazarlás hatalmas problémát jelent még mindig, ami hatással van a társadalmunkra és a környezetünkre is. Magyarországon az Élelmiszerbank egyedülálló tevékenységet folytat azért, hogy csökkentse a keletkezett élelmiszer-feleslegek mennyiségét, és a még fogyasztható termékeket eljuttassa a nélkülözőkhöz.

  • Az egyesület által összegyűjtött élelmiszer mennyisége évről évre nő: az év első felében több mint 1,2 millió csomagot állítottak össze és juttattak el a rászorulókhoz.
  • Évente 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik Magyarországon.

Annak érdekében, hogy ne keletkezzen ilyen jelentős mennyiségű felesleg, fontos a megelőzés, a pontos tervezés és az edukáció az élelmiszerlánc minden pontján, a termeléstől a fogyasztókig. Az Élelmiszerbank elsődlegesen a gyártókra és a kereskedőkre koncentrál, de hosszú távú cél a mezőgazdasági és a vendéglátásban keletkező feleslegek mentése is.

Összefogás a pazarlás ellen

A szervezet jelenleg mintegy 100 gyártótól és 5 nagy kereskedelmi lánctól veszi át azokat a termékeket, amelyek valamilyen okból (közeli lejárat, szezonalitás, csomagolási hiba stb.) soha nem jutnak el a vásárlókig. A kereskedelmi láncok áruházaiból – jelenleg csaknem 270-ből – napi szinten menti az egyesület partnerszervezetei segítségével a termékeket.

Az év első felében mintegy 5 ezer tonna élelmiszert mentettek meg és juttattak el országszerte nélkülözők százezreihez.

Az egyesület kiemelt figyelmet fordít arra, hogy azon szervezetek számára, amelyek rászoruló gyermekek ellátásával foglalkoznak, az év kiemelt időszakaiban extra segítséget is nyújtson.

Idén a gyermeknap és a nyári táborok időszakában pályázatot hirdettünk, amelyre olyan szervezeteket jelentkezhettek, amelyek működésükkel, programjukkal nélkülöző gyermekeket segítenek. Mintegy 80 nyertes pályázatot választottunk ki, aminek keretében több mint 12 ezer gyermek számára tudtunk édességet küldeni. A csomagokban az édességek mellett tartós élelmiszer is volt – mondta Cseh Balázs, az egyesület elnöke.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik