Üzleti tippek

Fogy a NAV türelme az online számlázásnál

Az adóalanyok egy része várhatóan a türelmi időszak végéig sem készül el az informatikai fejlesztéssel.

Közeledik az online adatszolgáltatásra adott türelmi időszak vége – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Bár július 1-jén életbe lépett az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 31-ig haladékot adott azoknak, akiknek még nem sikerült megteremteniük a kötelezettség teljesítéséhez szükséges feltételeket. A bírság alóli mentesüléshez azonban regisztrálni kell a NAV online számla rendszerében, illetve a jelentési kötelezettség alá tartozó számlaadatoknak utólag, legkésőbb július végéig be kell érkezniük a hatósághoz.

A tanácsadó cég szakemberei úgy látják, hogy a kötelezettség teljesítése bizonyos gazdálkodók esetében jelentősebb fejlesztést igényelhet, az adóalanyok egy része várhatóan a türelmi időszak végéig sem készül el megoldásával. Amennyiben a szükséges fejlesztések befejezése a határidőig belátható közelségbe kerül, indokolt lehet egyeztetéseket kezdeni a területileg illetékes adóhatósággal.

Júliusban még nem bírságol a NAV
Türelmi időt kapnak azok a cégek, amelyeknél még nem működik az online számlázás.

Az adóhatóság a bírságolási kérdésekben minden releváns körülményt figyelembe véve dönt, és az adózók proaktív magatartása, együttműködése, transzparens kommunikációja fontos értékelési szempont lehet később, amikor az esetleges szankciók alkalmazását mérlegelik.

Tippek a késlekedőknek

Ha a meglévő eszközökkel előreláthatólag hosszabb ideig nem sikerül teljesíteni az automatikus adatszolgáltatást, mérlegelni kell, hogy milyen más megoldások, lehetőségek vannak. Ha például több számlázó szoftvert is használ egy társaság, és ezek között van olyan, amelyet felkészítettek az adatszolgáltatásra, akkor kézenfekvő, hogy valamennyi, a jelentési kötelezettség alá tartozó számlát onnan állítsanak ki addig, amíg a többi rendszerbe is bekerül az adott funkcionalitás.

Cégcsoporton belül szintén átszervezhetők lehetnek a számlázási folyamatok, ami a gyakorlatban meghatalmazottkénti számlázást jelenthet. Meghatalmazotti számlázást külső szolgáltató is tud teljesíteni – idézte az összefoglalót az MTI.

Júliustól a belföldön nyilvántartásba vett adóalanyoknak, valamint az evaalanyoknak elektronikusan kell adatot szolgáltatniuk azokról a számlákról, amelyeket egy másik, belföldön regisztrált adóalany részére bocsátottak ki, és amelyek áfatartalma eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot.

További alternatívaként a NAV online számlázó programja is használható. Ezzel kapcsolatban a Deloitte kiemeli, hogy a szoftver használatához kötelezően elfogadandó általános szerződési feltételek (ÁSZF) alapján a megoldás a belföldi áfa adóalany részére kiállított, 100 ezer forintot el nem érő áthárított áfát tartalmazó számlákról is adatot szolgáltat.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik