Üzleti tippek
Budapest, 2012. október 13.
A Prezi.com budapesti irodája 2012. október 12-én. A cég legismertebb terméke az ingyenesen is használható online prezentáció-szerkesztõ alkalmazás.
MTI Fotó: Mohai Balázs

A Prezi csak vállalható vállalkozásokkal dolgozik

24.hu
24.hu

2018. 05. 31. 17:11

Alig több mint egy év leforgása alatt már 500 cég értékelte működését a Bridge Budapest által létrehozott kezdeményezés önellenőrző tesztjén.
Korábban a témában:

A többi között a tudatos tervezés, a felelős üzleti magatartás és az átláthatóság hétköznapi gyakorlatban való megjelenését ellenőrző teszt elismertségét tovább növeli, hogy a Prezi mostantól beszállítói kiválasztásában is támaszkodik rá.

A tesztet eddig kitöltők eredményei alapján elmondható, hogy a Vállalható Vállalkozás minősítését megszerzők a magyar átlaghoz képest sokkal több figyelmet áldoznak a vállalkozás működtetésének gondos tervezésére, az üzleti környezet elemzésére és a jogszerű foglalkoztatási viszonyokra. Köreikben a magyar átlagot meghaladó arányban dolgoznak nők, és a cégen belüli együttélési szabályokat, valamint a vállalati kultúrát a hatékonyságot elősegítő napi gyakorlat részeként alkalmazzák.

Az immár félezer tag vállalhatóság iránti elkötelezettségét jól jelzi, hogy május 31-én, a társasági adóbevallás határnapján egy Tax Party keretében ünneplik, hogy az üzleti év lezártával adót fizetnek.

Noha a prezentációs alkalmazásával világhírre szert tevő magyar Prezi társalapítója a Bridge Budapest Egyesületnek, a Vállalható Vállalkozás önellenőrző tesztet maguk is ugyanúgy töltötték ki, mint több száz másik cég. „A Prezi egyrészt büszke arra, hogy ennek a minősítési rendszernek a megszületéséhez közvetve hozzájárulhatott, másfelől arra is, hogy objektív szempontrendszere szerint maga is kiállta a megfelelőségi próbát” – mondta Árvai Péter, a Prezi társalapító-vezérigazgatója.

Ugyanakkor szeretnénk, ha ez a minősítés nemcsak egy retrospektív értékelésként, hanem példaként, elérendő célként is lebegne a magyar vállalkozók szeme előtt. Ezért Magyarországon 2018 második félévétől egyfajta elvárásként támasztjuk a beszállítóink felé a teszt kitöltését, a benne megfogalmazott elvek tudatos figyelembevételét – tette hozzá Árvai.

A Bridge Budapest által fejlesztetett értékelési rendszer négy területen vizsgálja a kitöltő cég működését. Ezek a pénzügy, a HR, a cégvezetés és az együttműködés. Az ideális értékeket 80%-ban teljesítő kitöltők Vállalható Vállalkozás tanúsítvány használatára jogosultak vállalati kommunikációs felületeiken.

Amennyiben a magyar Prezi meglévő beszállítói jelenleg nem teljesítik a 80%-os értéket, egyelőre nem éri őket retorzió. Mindazonáltal hosszú távon kívánatos, hogy mind a meglévő, mind az új beszállítóink a mienkével egyező elveket valljanak a tudatosság, a transzparencia és a fenntarthatóság terén. Vonatkozik ez minden itthoni beszállítóra, aki folyamatosan szolgáltat, vagy esetileg 200 ezer forintot meghaladó értékben – részletezte Hegedüs Csilla, a Prezi.com Kft. pénzügyi vezetője.

A Vállalható Vállalkozáshoz eddig csatlakozók több mint 70%-át az elmúlt 10 évben alapították, több mint kétharmaduk közép-magyarországi vállalkozás, háromnegyedük társas vállalkozásként jött létre. Felülreprezentált közöttük az IT-szektor, mely a kereskedelmi tevékenységet és a tanácsadást, illetve az egyéb üzleti szolgáltatást folytató cégekkel együtt több mint felét adja a kitöltő társaságoknak.

A kitöltők felé jól mutatja a rendszer, mely területen javasolt további fejlesztés. Kiváló eszköz ez egy beszállítói minősítéshez: nem korlátként, hanem ösztönzésként jelenhet meg egy cég életében. A vállalkozók részéről az a visszajelzésünk, hogy minél jobban megbízhatnak az üzleti partnereikben, annál hosszabb távon fenntartható a vállalkozásuk sikere és a növekedése. Azt reméljük, hogyha más cégek is követik a Prezi példáját, hirtelen megsokszorozódhat a Vállalható Vállalkozások száma, és ez közelebb visz egy tudatosabb, kiszámíthatóbb üzleti környezethez – mondta Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője.

Kiemelt fotó: MTI / Mohai Balázs

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.