Üzleti tippek

Bírságolna a főváros, ha hibás a NAV-os iparűzésiadó-bevallás

Levelet küldött a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának Adó Főosztálya a vállalkozóknak, hogy felhívják a figyelmüket az iparűzési adó (hipa) május 31-i bevallási határidejére. Egyben azt is szorgalmazzák, hogy ne a NAV-on, hanem az önkormányzati elektronikus rendszeren keresztül küldjék be az érintettek a bevallást.

Az indoklás az, hogy míg az önkormányzati online bevalláskitöltő program – a lehetőségekhez mérten – teljes körű ellenőrzési algoritmusokat tartalmaz, addig a NAV-osban nincs ilyesmi. A levélben az is szerepelt, hogy aki mégis a NAV-os beküldést választja, és mondjuk számítási vagy más hibát vét, az mulasztási bírságot kaphat. 

Ez pedig azt jelenti, hogy bár már tavaly óta lehetőség van az iparűzésiadó-bevallás NAV-os benyújtására, még mindig nem sikerült tökéletesíteni a rendszert. Vagyis

  • a NAV által rendelkezésre bocsátott XML-állományok feldolgozásához nem sikerült hibátlan adatbevitelt biztosító ÁNYK-nyomtatványt és a hibákat kiküszöbölő feldolgozást biztosítani,

– hívta fel a figyelmet a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE).

Ráadásul az adótörvény idevágó passzusa hiba esetére hiánypótlási eljárás lefolytatását írja elő, nem pedig bírságolást.

Vagyis erre nincs jogalap a szövetség szerint. Az MKOE alelnöke úgy véli, mindennek az áll a hátterében, hogy az önkormányzati adóhatóságok még mindig neheztelnek a központosítás miatt. Pedig Ruszin Zsolt szerint ideje lenne már az építményadónál és az idegenforgalmi adónál is hasonló előírás, mivel a helyi adó bevallások központosítása növelné az ország versenyképességét.

A bevallások kellős közepén lévő könyvelők szenvednek amiatt, hogy a hatóságok és a nyomtatvány fejlesztői nem tudnak valódi megoldást felkínálni. Az MKOE ezért azt szeretné, hogy haladéktalanul tegyék alkalmassá a NAV-os 17HIPA rendszert a hibátlan beküldésre.

Tavaly is volt az önkormányzatok részéről elutasítás a NAV-os hipabevallásokra, de például a jogosultsági kérdést hamar orvosolták:

Joghézag miatt zűr volt az iparűzési adó bevallásánál - a NAV intézkedett
Olyan okra hivatkozva utasíthatták vissza az iparűzési adó NAV-os bevallását, ami a minisztériumi tájékoztató szerint kizárt. Pedig nem az.

Kiemelt kép: Fővárosi Főpolgármesteri Hivatal  Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik