Üzleti tippek

Lopós szarkával bővítették az új ezrest?

A Facebookon kering, hogy a Magyar Nemzeti Bank egy tolvaj szarkával bővítette az új ezrest, azt amelyiken Mátyás király képmása is látható. A poszt írója arra kiváncsi, vajon tudatos elhatározás eredménye-e, amolyan identitást erősítő döntés a Matolcsy György vezette jegybanktól, hogy az új ezresen egy gyűrűt lopó tolvaj szarka van?

A bankjegyen szereplő piros madár valójában nem szarka, hanem egy fekete holló. A holló volt ugyanis a Hunyadiak egyik címerállata. Egy legenda szerint Mátyás aranygyűrűjét egy holló lopta egy tóparton, míg ő fürdőzött a barátaival.

A csőrében gyűrűt tartó holló leggyakrabban a pénzkölcsönzők, bankárok jelképe volt. Feltehetően a Hunyadi család ősei is pénz- és zálogügyletekkel foglalkoztak eleinte. Valószínű, hogy a holló ezért is kerülhetett be a családi címerükbe, amikor nemességet kaptak. Maga Mátyás király is komoly adóreformot vezetett be, úgy is mondhatnánk: kegyetlenül adóztatta a népet.

Az MNB 2014-ben kezdte meg a forgalomban levő forintbankjegyek cseréjét. A megújított 1000 forintos bankjegycímletek 2018. március 1-től fokozatosan jelennek meg a készpénzforgalomban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik