Üzleti tippek

Folytatódik a sztrájk a miskolci Bosch gyárban

Vasárnap ismételten munkabeszüntetés lesz, mivel eredménytelen volt a csütörtöki tárgyalás a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. és a munkavállalói érdekképviselet között.

Az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) az MTI-vel közölte: a munkáltató elzárkózott a helyzet konstruktív megoldásától, és megkérdőjelezte az eddigi tiltakozás sikerét, noha abban saját hivatalos adatai szerint is a műszakban lévő fizikai dolgozók több mint négyötöde vett részt.

A szakszervezet a csütörtöki tárgyaláson jelezte, hogy elégedetlenek az egyoldalúan végrehajtott béremeléssel, de készek a sztrájkköveteléstől elmozdulni, amennyiben a munkáltató hajlandó az együttműködésre. A gyár vezetése ettől elzárkózott, és közölte, hogy a Bosch épp a nagyon alacsony alapbérek miatt választotta Miskolcot.

Janik Tamás, az ÉTMOSz elnöke elmondta, hogy a vasárnapi munkabeszüntetés idejéről még nem döntöttek.

A konszern egyik miskolci gyárában hétfőn tartott kétórás munkabeszüntető sztrájkot az ÉTMOSz. Az akció után közölték: továbbra is követelik a decemberben kezdődött és a munkáltató által egyoldalúan lezárt bértárgyalás folytatását.

Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch-csoport kommunikációs igazgatója hétfőn elmondta, hogy a vállalat minden évben a piaci környezetet és a törvényi előírásokat figyelembe véve emeli a fizetéseket. Hozzátette: a magyarországi telephelyeken dolgozók bére átlagosan csaknem 10 százalékkal nőtt, az emelés mértékét az egyéni teljesítmény és az egyes vállalatok eredménye is befolyásolja.

Kiemelt fotó: MTI / Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik