Üzleti tippek
Debrecen, 2017. január 23.
Falat rakó kõmûves munka közben a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos három tömbbõl álló épületegyüttes készül. Szakmai és pénzügyi elõrejelzések szerint idén tovább folytatódik az építõipar termelésének, 2016 õszétõl tapasztalható növekedése. Az várható, hogy az ágazatot a magánberuházások és a lakásépítés lendíti tovább. 
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

A beruházási láz a kis cégeket is elérte

24.hu
24.hu

2017. 11. 27. 12:46

Az ipari és építőipari vállalkozások az átlagnál is magasabb arányban fejlesztenének.
Korábban a témában:

Három és fél éves csúcson van a vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégvezetők 62%-a tervez valamilyen fejlesztést. A középvállalkozásoknál még ennél is jobb az arány, és 91%-uk gondolkodik beruházások indításában – derül ki a K&H kkv-król készített bizalmi index kutatásából.

A célokat tekintve a gépek, berendezések korszerűsítése áll az élen, de ingatlanberuházásokban is egyre többen gondolkodnak. Az év eleji alacsony arányt követően folyamatosan javul a hazai kis- és közepes vállalkozások beruházási kedve.

Jelenleg 10-ből 6 cég gondolja úgy, hogy valamilyen fejlesztésbe kezd a következő egy év során, egy évvel ezelőtt 10-ből 5 társaság vélekedett így. A fogyasztás dinamikus bővülése és a folyamatosan megjelenő uniós pályázatok pedig hozzájárulhatnak a fejlesztések szinten maradásához vagy akár további emelkedéséhez is. Nemrég jelent meg például a kkv-k eszköz- és szoftverbeszerzésre irányuló 17 milliárd forintos keretösszegű pályázat – összegezte Kovács Viktor Zoltán, a pénzintézet kkv-marketing főosztályának vezetője.

Felpörögtek az ingatlanberuházások

A következő egy év beruházásait elsősorban a gépek, berendezések (34%) és az informatikai fejlesztések (33%) pörgethetik fel. A gépjárműpark korszerűsítése (26%) stabilan tartja harmadik helyét, de egyre többen készülnek ingatlanberuházásokra is. Az ebben gondolkodók aránya év elejéhez képest mintegy négyszeresére nőtt (19%). Úgy tűnik tehát, hogy még jobban felpöröghet az építőipar.

A középvállalkozások körében igazi beruházási boom várható, ugyanis 73-ról 91%-ra ugrott fejlesztési szándékuk. Ez azt jelenti, hogy 10-ből 9 cég tervez valamilyen fejlesztést. A kisvállalkozásoknál is nőtt a beruházási hajlandóság, 53-ról 66%-ra, miközben a mikrovállalkozások ennél visszafogottabban terveznek, 57-ről 54 százalékra mérséklődött a fejlesztési kedvük.

A különböző ágazatok közül az ipari, építőipari cégek az átlagnál magasabb arányban készülnek fejleszteni (71%), miközben a többi szektor közel azonos mértékben terveznek beruházást. A szolgáltató szektorban ez az arány 60%, a kereskedelemben 58%, a mezőgazdaságban pedig 57%.

A KSH legutóbbi adata szerint szeptemberben az építőipari termelés volumene 23,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi értéket. Az építőipar tehát dinamikusan növekszik, és a felmérésünk szerint a folytatás is kedvező lehet – mondta a szakértő.

Kiemelt kép: MTVA / Oláh Tibor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.