Üzleti tippek
Debrecen, 2017. január 23.
Falat rakó kõmûves munka közben a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos három tömbbõl álló épületegyüttes készül. Szakmai és pénzügyi elõrejelzések szerint idén tovább folytatódik az építõipar termelésének, 2016 õszétõl tapasztalható növekedése. Az várható, hogy az ágazatot a magánberuházások és a lakásépítés lendíti tovább. 
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

A beruházási láz a kis cégeket is elérte

24.hu
24.hu

2017. 11. 27. 12:46

Az ipari és építőipari vállalkozások az átlagnál is magasabb arányban fejlesztenének.
Korábban a témában:

Három és fél éves csúcson van a vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégvezetők 62%-a tervez valamilyen fejlesztést. A középvállalkozásoknál még ennél is jobb az arány, és 91%-uk gondolkodik beruházások indításában – derül ki a K&H kkv-król készített bizalmi index kutatásából.

A célokat tekintve a gépek, berendezések korszerűsítése áll az élen, de ingatlanberuházásokban is egyre többen gondolkodnak. Az év eleji alacsony arányt követően folyamatosan javul a hazai kis- és közepes vállalkozások beruházási kedve.

Jelenleg 10-ből 6 cég gondolja úgy, hogy valamilyen fejlesztésbe kezd a következő egy év során, egy évvel ezelőtt 10-ből 5 társaság vélekedett így. A fogyasztás dinamikus bővülése és a folyamatosan megjelenő uniós pályázatok pedig hozzájárulhatnak a fejlesztések szinten maradásához vagy akár további emelkedéséhez is. Nemrég jelent meg például a kkv-k eszköz- és szoftverbeszerzésre irányuló 17 milliárd forintos keretösszegű pályázat – összegezte Kovács Viktor Zoltán, a pénzintézet kkv-marketing főosztályának vezetője.

Felpörögtek az ingatlanberuházások

A következő egy év beruházásait elsősorban a gépek, berendezések (34%) és az informatikai fejlesztések (33%) pörgethetik fel. A gépjárműpark korszerűsítése (26%) stabilan tartja harmadik helyét, de egyre többen készülnek ingatlanberuházásokra is. Az ebben gondolkodók aránya év elejéhez képest mintegy négyszeresére nőtt (19%). Úgy tűnik tehát, hogy még jobban felpöröghet az építőipar.

A középvállalkozások körében igazi beruházási boom várható, ugyanis 73-ról 91%-ra ugrott fejlesztési szándékuk. Ez azt jelenti, hogy 10-ből 9 cég tervez valamilyen fejlesztést. A kisvállalkozásoknál is nőtt a beruházási hajlandóság, 53-ról 66%-ra, miközben a mikrovállalkozások ennél visszafogottabban terveznek, 57-ről 54 százalékra mérséklődött a fejlesztési kedvük.

A különböző ágazatok közül az ipari, építőipari cégek az átlagnál magasabb arányban készülnek fejleszteni (71%), miközben a többi szektor közel azonos mértékben terveznek beruházást. A szolgáltató szektorban ez az arány 60%, a kereskedelemben 58%, a mezőgazdaságban pedig 57%.

A KSH legutóbbi adata szerint szeptemberben az építőipari termelés volumene 23,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi értéket. Az építőipar tehát dinamikusan növekszik, és a felmérésünk szerint a folytatás is kedvező lehet – mondta a szakértő.

Kiemelt kép: MTVA / Oláh Tibor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2011. október 3.
Ipari alpinisták dolgoznak a Petőfi híd budai hídfőjénél található Zöld Pardon egyik bejáratának bontásán. Az újbudai önkormányzat képviselő-testülete lakossági panaszokra hivatkozva döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg a Zöld Pardon október 31-én lejáró közterület használati szerződését, ezzel 13 éves működés után jelenlegi helyén bezárásra ítélte a szórakozóhelyet. A Zöld Pardonnak október 31-ig kell elhagynia a Goldmann György teret.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.