Üzleti tippek
Miskolc, 2017. október 5.
Dolgozók a Ten Pao Electronics Hungary Kft. miskolci gyáregységében 2017. október 5-én. Ezen a napon ünnepség keretében adták át a 2600 négyzetméteres gyáregységet és a hozzá tartozó irodaépületet. A borsodi megyeszékhelyen nyitotta meg elsõ Ázsián kívüli gyárát egy 4,5 milliárd forintos beruházássorozat elsõ lépéseként az elektronikai berendezéseket és alkatrészeket gyártó kínai Ten Pao cégcsoport.
MTI Fotó: Vajda János

Fojtogatja a munkaerőhiány a kisvállalkozásokat

24.hu
24.hu

2017. 10. 11. 11:21

Már a kkv-k harmada tervezi, hogy vesz fel embert.
Korábban a témában:

A cégek éves várakozásait jelző K&H kkv-bizalmiindex értéke 3 pontot emelkedett, így jelenleg 2 ponton áll. „Az utóbbi három évben kisebb-nagyobb visszaesésekkel ugyan, de fokozatosan javulnak a vállalkozások várakozásai. A mostani, enyhe emelkedés annak köszönhető, hogy erősödött a cégek munkaerő-felvételi szándéka, és a közterhekben is pozitív változásra számítanak, míg a pénzügyekben felemás eredményt, így növekvő árbevételt, de alacsonyabb profitot várnak a következő egy év során” – mondta Kovács Viktor Zoltán, a pénzintézet kkv-marketing főosztály vezetője.

A bizalom minden árbevétel-kategóriában és minden ágazatban erősödött, és – a mikrovállalkozások kivételével – mérettől és iparágtól függetlenül a pozitív tartományban van.

  • A középvállalkozások várakozásai javultak leginkább: 4,5 pontról 25 pontra – ezzel ők a legoptimistábbak jelenleg.
  • A kisvállalkozások bizalma ennél jóval szerényebb mértékben, 2 pontról 4 pontra javult.
  • A mikrovállalkozások bizalmi indexe a negatív sávban található, bár az ő esetükben is javulás tapasztalható, hiszen az -6 pontról -3 pontra emelkedett.

Az ágazatok közül – szokás szerint – az agrárcégek hangulata a legjobb (17 pont), majd a sorban az ipari és a kereskedelmi vállalkozások következnek (6 és 2 pont), miközben a szolgáltató szektor jelenleg semleges állásponton van (0 pont).

Létszámbővítésre készülnek

Az index javulásának egyik oka, hogy erősödött a foglalkoztatási szándék.

Megduplázódott a több mint 4 fős létszámbővítésben gondolkodók aránya (9%), összességében pedig a cégek több mint harmada (36%) tervez új munkaerőt felvenni.

Enyhén javultak a közterhekre vonatkozó várakozások is. „A vállalkozások harmada az előző negyedévhez hasonlóan változatlan mértékű adókkal és járulékokkal számol, ugyanakkor a félévi 41%-ról 36%-ra esett vissza a magasabb, ezzel párhuzamosan pedig 21%-ról 25%-ra nőtt az alacsonyabb közterhekben bízók aránya” – részletezte az eredményeket a szakember.

Magasabb árbevétel, de alacsonyabb profit

A társaságok pénzügyeiket tekintve felemás eredményre számítanak: „A kkv-k árbevétel várakozásai tovább emelkedtek, és jelenleg 8,6%-os bevétel növekedéssel terveznek a következő egy évben, profitvárakozásuk azonban jelentősen, 5,1-ről 4,5 százalékra mérséklődött az előző negyedévhez képest” – emelte ki Kovács Viktor Zoltán.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.