Üzleti tippek

Kivázásra buzdít az NGM

A kisvállalati adó (kiva) választásával több tízezer cég spórolhatna legálisan a közterhein. Jövőre egy százalékponttal, 13 százalékra csökken a kisvállalati adó mértéke – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében. A legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma kiválasztásában is segítenek a cégeknek, a frissített kiva-kalkulátorral.

Az NGM szerint minden cégnek megéri a próbaszámításokat elvégezni, hiszen a kisvállalati adó választásával  az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint 80 százaléka jobban jár.

A kormány több speciális adózási formát kínál a vállalkozásoknak. A megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénz spórolható meg törvényi keretek között. A legoptimálisabb forma kiválasztásban segíthet a kalkulátor, teszik hozzá.

Kiknek érdemes váltani?

  • Annak a cégnek mindenképp érdemes átgondolni a kivára váltást, amelyiknek a bértömege nagyobb a nyereségénél.
  • Azoknak is érdemes újraszámolni, akik cégben tartják a nyereségüket, mert a kiva szabályai szerint a visszaforgatott nyereséget nem kell leadózni.

A frissített kiva-kalkulátor kiszámítja, hogy mennyi közterhet lehet megtakarítani ezzel a speciális adózási móddal.  Ugyan kivára váltani bármikor év közben is lehet, de a 2017-es zárás miatt év végén egyszerűbb az átállás – hívja fel a figyelmet a minisztérium.

Jövőre csökken az adó

A szabályok 2017. évi kedvező változásainak köszönhetően 2016. december 31-éhez képest több mint a duplájára nőtt a kivások száma. A gazdasági tárca számításai szerint jövőre is sok vállalkozás dönt majd a kiva mellett – különös tekintettel arra, hogy 2018-tól még kevesebb kisvállalati adót kell fizetni. A jelenleg 15 ezer kivás cégnél az adó mértékének egy százalékpontos csökkentése mintegy 2 milliárd forintot hagy.

(Ha átlagolunk, akkor ez cégenként 133 ezer forint.)

Melyik vállalkozás kivázhat?

A kivát azok a legfeljebb 50 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, melyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az ötszázmillió forintot. A kisvállalati adó mértéke jövőre a törvény által meghatározott adóalap 13 százaléka, melynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

Kiemelt kép: Hőszigetelő lapokat csomagol egy munkás a Bodrogi Bau Kft. szegedi nyílászáró és hőszigetelőanyag-üzemében az avatás napján, 2017. november 9-én. MTI Fotó: Rosta Tibor

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.