Üzleti tippek
Working with laptop

Üzleti tippek: hogyan válasszunk IT-szolgáltatót?

24.hu
24.hu

2017. 08. 09. 14:35

A cégek számára kulcsfontosságú, hogy megfelelő IT-szolgáltatót találjanak, a választás ugyanakkor korántsem egyszerű, hiszen rengeteg társaság – igen sokféle feltétellel, háttérrel és szakmai tudással – kínál üzleti informatikai szolgáltatásokat. A döntésnél kiemelt szerep jut az IT-minősítéseknek.
Korábban a témában:

Vannak területek, amelyekre különösen figyelniük kell a vállalkozásoknak, mielőtt döntenek. Ilyenek például a fizetési feltételek, az informatikai termék javítási lehetőségei, a rendelkezésre állás és a sávszélesség.

Olvassa el az összeállítás első részét is arról a 10 kulcskérdésről, amelyeket érdemes első körben feltenni a szolgáltatóknak.

Különösen fontosak a minősítések is, hiszen ezek megléte vagy hiánya eldöntheti az együttműködés lehetőségét. A folyamatok és eszközök megléte mellett mindig kötelező megbizonyosodni arról is, hogy milyen módon történik ezek ellenőrzése, illetve milyen fokú betekintést kaphat az ügyfél.

A minősítések vonatkozhatnak szakemberekre és magára az IT-szolgáltatóra. A szolgáltatók bizonyos badge-eket csak akkor kaphatnak meg, ha elegendő megfelelően képzett és minősített szakemberük van. Ezeket a minősítéseket vagy a technológiai szállítók tréningrendszerében vagy független képzési helyeken és vizsgaközpontoknál lehet megszerezni. Ezek a képzések igen sokrétűek, ezért a potenciális szolgáltatónál nemcsak a minősített szakemberek száma iránt érdemes érdeklődni, hanem aziránt is, hogy éppen olyan képzéseket végeztek-e el, ami az adott megrendelő cégnek fontos – olvasható a hvg.hu-n megjelent, az Invitech Solutions szakmai támogatásával készült összeállításban.

Gyakorlati tapasztalatok és vállalati minősítések

A képzések mellett lényeges a gyakorlati tapasztalat is, ezért kifejezetten hasznos konkrét projekttapasztalatokról, az elért eredményekről, felmerült kockázatokról és azok kezelési módjáról is információt kérni. Az IT-szolgáltató szervezet minősítése részben azáltal történik, hogy a technológiai partnerei elismerik-e a szakértelmét. De a folyamatainak szabványosságát is tanúsíttathatja, amire az ISO 9000-es minőségbiztosítási rendszerben megvannak a lehetőségek.

A tanúsító szervezetek többsége jól ismert, nagy tapasztalatú nemzetközi cég, a tőlük szerzett tanúsítvány pedig valóban igazolja, hogy az adott vállalat szabványosan működik. Azt ugyanakkor nem mondja meg, hogy jól vagy rosszul, csupán azt, hogy a tevékenység az előírásoknak megfelel, és a folyamatokat képesek megismételni.

Honnan lehet tudni, hogy a folyamatok megfelelőek-e?

Röviden: a szolgáltatás-menedzsment mérhető adataiból. A szolgáltatás-menedzsment az üzleti tevékenységek és az IT közötti kapcsolatról gondoskodik, és az üzlet számára mérhetővé, ellenőrizhetővé teszi az informatikát. Ezt azzal éri el, hogy az IT-szolgáltatásokhoz üzleti mérőszámokat kapcsol, ezeken keresztül ellenőriz, visszacsatol és behangolja a folyamatokat.

A szolgáltatás-menedzsment egyre több helyen az ITIL (IT Infrastructure Library) ajánlásgyűjteményt követi, amely tulajdonképpen az informatikai szolgáltatás-menedzsment legjobb gyakorlatának átfogó és egységes dokumentációja.

Mit rögzítenek az SLA szerződésben?

A kiszervezett IT-szolgáltatások a szolgáltató és a megbízó közötti megállapodások alapján történik, ebben pontosan meg kell határozni, hogy mi az elvárás, és azt hogyan kell teljesíteni. Ez az úgynevezett SLA szerződés (Service Level Agreement – szolgáltatási szint megállapodás).

A szolgáltatás tartalmán kívül azt is rögzítik a dokumentumban, hogy az elvárt kiszolgálási szinteket milyen konkrét mutatók alapján lehet mérni. Ami ezen kívül esik, az nem megfelelő. (Például mennyi a minimális és az átlagos sávszélesség, mennyi ideig tarthat egy üzemszünet, milyen gyakran történik biztonsági mentés stb.) A folyamatos mérések alapján lehet értékelni, és eldönteni, hogy az IT-szolgáltatások összességükben mennyire feleltek meg az előírt követelményeknek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.