Üzleti tippek

Halaszthatatlan fizetnivaló vállalkozásoknak

internet-bankolas(210x140)(3).jpg (internet bank, mobiltelefon, átutalás, )
internet-bankolas(210x140)(3).jpg (internet bank, mobiltelefon, átutalás, )

Július 31-én lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Oravecz Márton elmondta, a díjfizetésre kötelezett vállalkozásoknak a május végén bevallott előző évi bevétel egy ezrelékét kell két részletben megfizetniük, ennek első határideje jár le július 31-én, hétfőn. A következő fizetési határidő január 31.

A Nébih elnöke felhívta a figyelmet, hogy a banki átutalásnál a hivatal honlapján külön feltüntetett, önálló számlaszámra kell a díjat befizetni.

Az élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végző személyeknek és vállalkozásoknak (állattenyésztőknek, takarmány-előállítóknak, élőállat-szállítást végző vállalkozásoknak, állatgyógyászati termékek gyártóinak, laboroknak, növény- és vetőmag-termesztőknek, növényvédő szer gyártóknak, élelmiszergyártóknak, vendéglátóhelyeknek) 2012-től kell bevallást készíteniük, és élelmiszerlánc-felügyeleti díjat fizetniük. Aki a bevallást elmulasztja, akár 500 millió forintos bírságot is kaphat, ahogy írtuk. Élelmiszerlánc-felügyeleti díjat körülbelül 70 ezer vállalkozás fizet, a bevétel valamivel 11 milliárd forint felett várható.

A befolyt felügyeleti díjat a Nébih teljes mértékig az élelmiszerlánc-felügyelet tevékenységeire használja fel, bár ez – a hivatal közlése szerint – az elmúlt évekhez hasonlóan a feladatok forrását csak részben biztosítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik