Üzleti tippek

500 milliós bírságot kaphat, aki ezt a bevallást elfelejtette

Az élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végző személyeknek és vállalkozásoknak (állattenyésztőknek, takarmány-előállítóknak, élőállat-szállítást végző vállalkozásoknak, állatgyógyászati termékek gyártóinak, laboroknak, növény- és vetőmag-termesztőknek, növényvédő szer gyártóknak, élelmiszergyártóknak, vendéglátóhelyeknek) 2012-től élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell fizetniük. A felügyeleti díj mértéke az előző naptári év bevételének 0,1 százaléka.

A befolyt felügyeleti díjat a Nébih teljes mértékig az élelmiszerlánc-felügyelet tevékenységeire használja fel, bár ez – a hivatal közlése szerint – az elmúlt évekhez hasonlóan a feladatok forrását csak részben biztosítja.

Május 31-ig kellett vallani, fizetni még ráér

Az élelmiszerlánc-felügyeleti bevallást május 31-ig kellett elektronikusan beküldeni a NÉBIH-hez. Az átutaláshoz szükséges pénzügyi bizonylatokat június 1. óta lehet letölteni a bevallási felületről. A megállapított felügyeleti díjat két egyenlő részletben, 2017. július 31-ig, valamint 2018. január 31-ig kell befizetniük az érintetteknek a Nébih elkülönített fizetési számlájára.

Aki elmulasztotta a bevallást, vagy késve küldte be, azokra az élelmiszerlánc-szereplőkre késedelmi pótlék vagy mulasztási bírság szabható ki. Ennek legmagasabb összege 500 millió forint.

2017-ben csaknem 60 ezer bevallást készítettek az élelmiszerlánc-szereplők a június végi adatok szerint, ami 11,5 milliárd forintot meghaladó felügyeleti díjat jelent. A befizetett összeg nagyságrendileg megfelel az előzetes várakozásoknak, a 2016-os év hasonló időszakához képest néhány százalékos növekedés figyelhető meg – tájékoztatta a Nébih az agrárszektor.hu-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik