Üzleti tippek
Budapest, 2013. június 19.
Tolómérõvel mér egy szerelõ a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. szerelõcsarnokában a Kõbányai úton 2013. június 19-én. A Ganz Holding Zrt. és az orosz Atomenergomas Nyrt. gépgyártó csoport leányvállalata három évtized után újra atomerõmûvi átrakóberendezést gyárt orosz piacra. A közel 45 tonna súlyú berendezést a júniusi átadása után szállítja ki a cég a Szentpétervár melletti Szosznovij Bor erõmûvébe.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A melósok bére sokkal jobban nőtt, mint a vezetőké

24.hu
24.hu

2017. 04. 27. 09:06

Korábban a témában:

Az év eleje óta 7,6 százalékkal, egy éves időtávban pedig 14,5 százalékkal nőtt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – derül ki a Trenkwalder első negyedévi, mintegy 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből.

A bérnövekedés a betanított munkásoknál volt a legjelentősebb: éves szinten csaknem elérte a 22 százalékot. A felsőbb kategóriákban azonban korántsem tapasztalható ekkora ugrás a béreknél: a BDO Magyarország több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetőjénél 2016 első negyedéve óta 3,7 százalékos, míg az elmúlt három hónap során mindössze 1,2 százalékos bérnövekedést tapasztalt.

A fizikai dolgozóknál egy év alatt 760-ról 870 forintra emelkedett az átlagos órabér. Ezen belül:

  • A szakmunkások (FEOR 8-as főcsoportba soroltak) átlagbére 812-ről 889 forintra (+9,5%) nőtt.
  • A betanított munkát végző dolgozók (FEOR 9-es főcsoport) a tavalyi első negyedév 701 forintos átlaga helyett immár 854 forintot (+21,8%) kapnak.

Régiók szerint is jelentős az eltérés az órabérek között: míg Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön ma 770-800 forint közötti átlagos órabérre számíthat egy fizikai dolgozó, ez az érték a Nyugat-Dunántúlon 910, míg Közép-Magyarországon 960 forint körül alakul.

A fizikai dolgozók órabérének növekedése csak részben köszönhető a minimálbér 15 százalékos idei emelésének – kommentálta a felmérés eredményét a munkaerő-kölcsönző cég ügyvezető igazgatója, Hujber Tibor. Egyre szélesebb körben jelent viszont problémát a munkaerőhiány, ezért a munkáltatóknak a jobb munkalehetőségekkel rendelkező régiókban csak akkor van esélyük megszerezni, illetve megtartani fizikai dolgozóikat, ha beszállnak a bérversenybe. Különösen a legalacsonyabb végzettségűekért folyik most a küzdelem, amit az is mutat, hogy a betanított munkakörök átlagos órabére az egy évvel korábbi 14 százalék helyett már csak kevesebb mint 10 százalékkal marad el a szakmunkásokétól.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.