Üzleti tippek
Berlin, 2017. április 25.
Ivanka Trump, Donald Trump amerikai elnök lánya (b) és Angela Merkel német kancellár kezet fog Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap, az IMF vezérigazgatója társaságában egy pódiumbeszélgetésen a vállalkozói szférában való nõi szerepvállalás elõmozdítását célzó W20-konferencián Berlinben 2017. április 25-én. (MTI/EPA/Carsten Koall)

Ivanka Trump az apját, Merkel a női vállalkozókat védte meg

24.hu
24.hu

2017. 04. 25. 21:53

A női egyéni vállalkozókat fogja támogatni az IMF és a G20 csoport, erről a német kancellár, Donald Trump lánya és az IMF vezére beszélgettek Berlinben.
Korábban a témában:

A nők hitelhez jutását segítő kezdeményezést indított útjára kedden Berlinben a világ legfejlettebb ipari államait és legnagyobb feltörekvő országait összefogó G20 csoport soros német elnökségének keretében Angela Merkel német kancellár és Ivanka Trump, Donald Trump amerikai elnök tanácsadója és lánya.

A német G20-elnökség programjaként megrendezett Women20 (W20) csúcs volt Ivanka Trump első hivatalos útja, amióta március végén kinevezték elnöki tanácsadónak.

A konferencián tartott pódiumbeszélgetésen – amin részt vett Maxima holland királyné és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója – Merkel kiemelte, Ivanka Trump azért csatlakozott a G20 csoport munkáját civil oldalról kiegészítő W20 folyamathoz, és azért jött Berlinbe, hogy a Fehér Ház képviseletében segítsen megvalósítani egy ígéretes ötletet, ami a nők mint vállalkozók támogatását szolgálja.

Így működne a W20

Az elképzelés szerint a G20 azon tagjai, amik hajlandóak felkarolni a kezdeményezést, a magánszférából érkező támogatókkal együtt létrehoznak egy alapot, és a Világbank erre építve egy tőkeáttételes megoldással – az alapba fektetett tőke megsokszorozásával – kialakít egy pénzügyi eszközt, azaz hitelkeretet, amiből nőknek juttatnak kölcsönt kedvező feltételekkel egyéni vállalkozások beindításához.

A nők gazdasági, munkaerőpiaci helyzetéről szóló beszélgetésen a kancellár elmondta, hogy továbbra is jelentős a nemek közötti szakadék a munkaerőpiacon, hiszen míg a férfiak foglalkoztatottsági aránya világszerte átlagosan 76 százalék, a nőké csak 50 százalék. Ezen a helyzeten a szakmai képzés, továbbképzés erősítése mellett azzal is lehet változtatni, ha szélesítik a hozzáférést a vállalkozások beindításához szükséges tőkéhez. Ezt szolgálná a Világbank új pénzügyi eszköze, aminek ügyét a W20 folyamat révén “becsatornázzák” a G20 politikai törekvéseibe.

Több dolgozó nő, jobban növekvő gazdaság

Merkel szerint a főleg fejlődő országokban alkalmazott mikrohitelezés a legsikeresebb a nők esetében, mert a nők “sokkal közelebb vannak a mindennapi élet valóságához”, és vállalkozásaikat az egész család hasznára működtetik. Ezért “nagyon-nagyon fontos lépés” a mikrohitelezéstől eljutni a komoly összegű vállalkozási hitelekig. Azonban a legtöbb fejlődő országban még az állami fejlesztési bankoknál is annyira magas a kamatteher, hogy szinte senki sem jut hitelhez, “nők pedig egyáltalán nem”. Ezért lenne hasznos egy “speciális pénzügyi eszköz” a támogatásukhoz.

Christine Lagarde kiemelte, hogy a gazdasági növekedés jelentős forrása a nők foglalkoztatottságának növelése és részvételük erősítése a vállalkozói, cégtulajdonosi szektorban. A nemek közötti egyenjogúság erősítése több munkahelyet, tagoltabb gazdasági szerkezetet, a kereskedelem élénkülését és nagyobb gazdasági, társadalmi stabilitást eredményez. Például az Egyesült Államok gazdasága 5 százalékkal növekedne csak attól, ha teljes mértékben felszámolnák a nemek közötti munkaerőpiaci szakadékot, vagyis ha a nők foglalkoztatottsága elérné a férfiakét.

Ivanka megvédte apját

Ivanka Trump – aki elnöki tanácsadóként a nők helyzetével és a nemek egyenjogúságának ügyével is foglalkozik – a többi között arról beszélt, hogy új funkciójában egyelőre főleg “figyelni, tanulni” szeretne, és úgy érzi, hozzá tud járulni az ügyek előmozdításához.

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy igaztalanok az édesapjával szemben a nőkkel kapcsolatos viszonyulása miatt megfogalmazott bírálatok.

Donald Trump szilárd meggyőződése, hogy a nők éppen olyan jól tudnak dolgozni, mint a férfiak, ezt az a sok ezer nő is tanúsítja, aki a magángazdaságban együtt dolgozott vele. Hozzátette, hogy nőként soha nem szenvedett hátrányt családjában, édesapja mindig arra biztatta, hogy valósítsa meg álmait, terveit, és soha nem kezelte másként, mint fivéreit.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.