Üzleti tippek

A nap jó híre: 16 évnyi hátrányt faragtunk le

marhahús (hús)
marhahús (hús)
A magyar állat-egészségügyi hatóság munkájának eredményeként 16 év után ismét lehetővé vált, hogy marhahúst és –húskészítményeket szállítsunk Szaúd-Arábiába - adta hírül a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A közel-keleti ország március végétől nyitotta meg kapuit a magyar termékek előtt. Az FM pedig már be is nyújtotta a három, szaúdi hatóság által végzett auditon 2016-ban részt vett vállalkozás adatait az arab monarchia hatóságának.

A Szaúdi Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság március végén oldotta fel a magyar marhahússal és készítményeivel szemben 2001 óta fennálló exportkorlátozást. Az öböl-menti ország hatóságának szakértői 2016 áprilisában végeztek helyszíni ellenőrzést hazánkban, melynek eredményeképp immár a magyar hatóság (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) hatásköre a szaúdi exportjogosultság odaítélése. A kedvező döntés a magyar hatóság hazánk állat-egészségügyi helyzetének javításáért végzett munkájának elismerése – kommentált az FM.

Szaúd-Arábia meghatározó importőr a termékkör tekintetében. 2016-ban 178 ezer tonna marhahúst importáltak, így a tilalom feloldása komoly lehetőség a hazai vállalkozások számára.

A kormány kiemelt célja, hogy a magyar vállalkozások számára új piaci lehetőségeket teremtsen. Ennek szellemében a feldolgozott termékeket követően az élő szarvasmarhák exportkorlátozásának feloldása érdekében újabb szaúdi delegációt fogadtak az év elején a magyar szakemberek. A látogatás eredménye az előzetes információk szerint hasonlóan kedvező kimenetelű lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik