Élet-Stílus

Ezeket a dolgokat biztosan nem tudta a világ legnépszerűbb ételeiről és édességeiről

A haszonnövényeink mellett az állatok is egészen másképp néznek már ki, mint évszázadokkal ezelőtt, sőt, kedvenc édességeink is sokat változtak.

A csirkék ötven év alatt négyszeresükre nőttek, sőt, egyre fiatalabb állatok kerülnek az asztalra

image

Hasonló a helyzet a marhákkal is – az Egyesült Államokban például harmadával nőtt a vágóhídra került állatok átlagsúlya

fig3

A padlizsán egészen a tizennyolcadik századig leginkább egy apró, sárgásfehér, tyúktojásra emlékeztető növény volt, mára viszont sokszorosára nőtt, sőt, a legnépszerűbb fajta a fehér színét is elvesztette.

Eggplant_with_chicken_eggs

A kaviárra a tizenkilencedik század folyamán haszontalan és értéktelen dologként tekintettek – na jó, egy hasznuk mégiscsak volt: a bárokban bármennyit lehetett enni belőlük, ettől pedig az emberek szomjassá váltak, majd újabb kört rendeltek.

1760395887_c0a3cfead1_b

A vadkáposztából évezredek alatt, keresztezések egész során át alakult ki a mai brokkoli, kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, és társai.

4-30-Domesticated-Cabbage

A kilencvenes és kétezres évek gyerekeinek kedvencévé vált, ügyes tartókkal még népszerűbbé tett PEZ cukorkát 1927-ben a cigarettáról való leszokás segítségére találták ki

Tudják, mi az ott a XVII. században élt Giovanni Stanchi festményének jobb alsó sarkában? Hát görögdinnye! Háromszáz évnyi nemesítés megtette a hatását, így ma jóval ízesebb és több hússal rendelkező dinnyét tömhetünk magunkba.

painting-1

A Nutellát a negyvenes évek végén még egy fokkal szilárdabb formában, szeletekként árulták, bár úgy sem volt sokkal nehezebb kenyérre kenni.

FirstVersions_Nutella-Giandujot-2

A szusit a XIX. századig erjesztett hallal készítették, csak azt követően álltak át a friss halakra.

3395173502_4f4ef80a57_b

A répa a XV.-XVI. századig még lila, vörös, fekete, fehér, vagy sárga volt, de a mai narancssárga szín még nem bukkant fel – egészen addig, míg a hollandok nem kezdték el a jóval édesebb, narancssárga színű répák nemesítését.

mcupload_53ce80043c78a

+1 érdekes tény: Az oroszok évszázadokon át békákat dobtak a tejbe, mivel úgy gondolták, hogy az segít frissen tartani azt. Igazuk volt, hiszen a békák bőrében olyan peptideket tartalmaznak, melyek legyőzik a szalmonellabaktériumot.

frog-in-milk copy

Fotók: CTVNews, Alexander Cocek, Jen Haugen, Christies, Heifer, Raging Wire

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik