Üzleti tippek
Székesfehérvár, 2012. október 31.
Mészáros Lőrinc, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke a székesfehérvári Sóstói Stadionban tartott, sajtótájékoztatóval egybekötött helyszíni bejáráson 2012. október 31-én.
MTI Fotó: Földi Imre

Mészárosnak is megspórolják az aprót

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2017. 03. 17. 14:35

Korábban a témában:

Február 21-én fogadta el a parlament, és csütörtöktől lépett életbe a legújabb rezsicsökkentés, amely a többi között a cégalapítás illetékét is eltörölte. Mennyit jelent ez azoknak, akik éppen egy kft. vagy bt. beindításán törik a fejüket?

33-103 ezer forintot lehet spórolni

A bejegyzésre irányuló eljárás illetékmentességét a módosítás nemcsak a korlátolt felelősségű társaságokra (kft.) terjesztette ki, hanem az egyéni cégekre, közkereseti társaságokra (kkt.) és a betéti társaságokra (bt.) is. Az illetékmentesség érvényes az egyszerűsített eljárásra és az általános szabályok szerinti cégalapításra is.

A kkt. és a bt. bejegyzésének illetéke eddig 50 ezer forint volt, a kft.-é 100 ezer forint, az egyéni cégé pedig 30 ezer forint, illetve egyszerűsített eljárásban az illeték ezen összegek felére rúgott. Ezt már nem kell kifizetni. Az illetéken felül eltörölték a cégközlönyös közzététel 3000 forintos díját is.

Így a cégbejegyzési eljárásért a bíróság felé sem illetéket, sem költségtérítést nem kell fizetni.

Mi az az egyszerűsített cégalapítás?

Az egyszerűsített cégbejegyzési eljárásban csak a jogszabály szerinti szerződésminta alkalmazásával alapítható meg a cég, ami azt jelenti, hogy szűkebb mozgástere van a tag(ok)nak a létesítő okirat rendelkezéseinek meghatározására, mint az általános szabályok szerinti eljárásban. Ezek a minták azonban maximálisan alkalmasak a hétköznapi követelményeknek megfelelő társaságok megalapítására – írta megkeresésünkre az ÁRVA Ügyvédi Iroda munkatársa, Kelemen Judit.

Az egyszerűsített eljárásban a bejegyzési kérelem benyújtása után, az adószám megállapításáról szóló adóhatósági értesítéstől számított egy munkanapon belül megtörténik a cég bejegyzése, míg a hagyományos eljárásban az általános határidő 15 munkanap. Tehát időt lehet vele nyerni, ha ez fontos. Viszont az egyszerűsített eljárásban nincs mód hiánypótlási eljárás lefolytatására.

Mészáros is spórolhat

A költségmentesítésnek nyilván sokan örülnek, talán leginkább azok, akik első, nehezen alakuló cégük összehozásán fáradoznak éppen, és minden forint számít nekik.

Akik viszont nagyban űzik az ipart, azoknak ez nyilván nem oszt, nem szoroz. Például Mészáros Lőrincnek, akinek összesen 31 cége van, melyek egy részét vásárolta, másik felüket ő alapította – 2015-ben például tizenkettőt.

Pénteken jött a hír, hogy Mészáros Lőrinc újabb céget alapított, 50 millió forintos törzstőkével. Március 7-én történt a bejegyzés, de mivel zrt.-ről van szó, nem jelentett volna neki semmi pluszt, ha vár vele egy pár napot. Ha viszont a jövőben új kft.-t hoz létre, akkor ő is 103 ezer forintot takaríthat meg az ingyenes cégalapítás révén.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.