Üzleti tippek

Jó hír a budapesti háziorvosoknak és védőnőknek

háziorvosi rendelés (Array)
háziorvosi rendelés (Array)

Helyi iparűzési adó alóli mentességet kapnak a jövő évtől a háziorvos és védőnő vállalkozók Budapesten – döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.
A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslatot egyhangúlag fogadta el a testület.

A Fővárosi Közgyűlés úgy módosította a helyi iparűzési adóról szóló fővárosi rendeletet, hogy mentes a helyi iparűzési adó fizetése alól a háziorvos, védőnő vállalkozó, ha vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.

A rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba.

Egyre kevesebb a háziorvos

Mint korábban írtuk, összesen 514-en kezdték meg a háziorvosi képzést 2012-től az ország négy orvosi egyetemén, és 2016-ig 501-en végeztek, miközben néhány éven belül 2200 praxis válhat betöltetlenné.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint Magyarországon 6750 működő háziorvosi praxis van, ebből mintegy 300 tartósan betöltetlen. A fiatalok azonban az alacsony finanszírozás miatt nem választják nagy számban ezt a pályát.

De akár úgy is fogalmazhatunk, rejtély, hogy ki látja el majd a betegeket 10 év múlva. Hiába volt ugyanis pályázat, jiába kaphattak akár tízmilliót is azok, akik tartósan betöltetlen körzetben vállaltak praxist, nem sikerült túl jól a háziorvos-toborzás az üres körzetekbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik