Közélet

Ügyeleti pénz nélkül nincs ügyeleti ellátás, kötözhetjük a sebeinket magunknak

háziorvosi rendelés (háziorvos, )
háziorvosi rendelés (háziorvos, )
Több mint 4 milliárd forintot ígért határozatban a kormány a háziorvosi ügyelet ellátóinak, de ebből nem lett semmi, sőt az ígéretek is elenyésztek. Pedig lassan csak a fanatikusok vállalnak hétvégi ügyeletet.

Még július 28-án jelent meg egy kormányhatározat a Magyar Közlönyben, ami az orvosoknak juttatandó 4,1 milliárd forintnyi pluszpénzről szól. A Magyar Nemzet szerint azonban a hétvégi és ünnepnapi ügyeletekért járó emelést nem kapják meg a doktorok.

Rédei József, a Sürgősségi Ügyeleti Ellátók Egyesületének elnöke állítja, hetek óta kérdezgetik az orvosok, jön-e a pénz. Erre nincs válasz, pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkeresték, mivel pont a miniszter, Balog Zoltán lengette be az emelést.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) elmondták, hogy a pénzt az iskolai egészségügyi ellátásra, a fogászatra és a védőnői ellátásra fordítják. A közlönybeli határozatban azonban nem ez szerepelt, hanem kifejezetten a háziorvosoknak, az ügyeletért járt volna a pénz.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár pedig azt közölte Rédeivel, hogy senki sem mondta, hogy az összeg a háziorvosi ügyeleteket is érinti. Rédei elmondta, hogy ugyan a háziorvosok és a szakorvosok bérrendezése is zajlik több lépcsőben,

azonban azok az orvosok és szakemberek, akik kizárólag ügyeleti ellátásban dolgoznak, teljesen kimaradnak a béremelésekből.

Az egész hirig lényege az, hogy egyre feszültebb a helyzet, sok megyében alig találnak ügyeletet ellátó háziorvost. Pedig a 4,1 milliárdos összeggel lakosonként 42-ről 58 forintra nőtt volna a finanszírozás, ez némi megtartóerőt jelentett volna. Így viszont inkább a szabad hétvégét választják az orvosok, a családdal töltik az ünnepeket.

Ügyeletben közülük gyakran már csak a nyugdíj előtt állók vagy az ügyeletre szerződésben kötelezettek dolgoznak.

Még a fiatalokat lehet befogni az összesen 300 körüli hazai ügyeletben való munkára. A kistelepüléseken a legrosszabb a helyzet, sok helyen 1600-2000 forint körül mozog csak az órabér. Az ápolóknál csak 900-1300 forint, a gépkocsivezetőknél pedig 800-1100 forint. Ennyi pénzért pedig egyre kevesebben vállalnak 24 órás műszakot, éjszakázással együtt, szóval egyre többen maradnak majd ellátatlanok.

Az EMMI közleménye

Sosem született olyan ígéret, hogy a kormány 4,1 milliárd forinttal támogatná a háziorvosi ügyeleti ellátást. A kormány azt ígérte, hogy ezt az összeget a védőnői, fogorvosi és az iskola egészségügyi ellátásra fordítja. Ezt az ígéretet a kormány betartotta, a szolgáltatók az összeget januárig visszamenőleg megkapták. 2016-ban a háziorvosi ügyeleti szolgáltatók részére kifizethető díjazás nem változott, ezek finanszírozására az Országos Egészségbiztosítási Pénztár éves szinten 10,1 milliárd forintot különít el. Mindemellett fontos megemlíteni, hogy a háziorvosi praxisok finanszírozására a kormány idén 10 milliárd forintos plusztámogatást biztosít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik