Üzleti tippek
Waiting room with colorful chairs and clocks - rendering

Beleszürkül a munkájába? Így is tehet ellene

24.hu
24.hu

2016. 12. 04. 16:30

A színek nemcsak a művészetben töltenek be fontos szerepet, de a közlekedéstől kezdve a gasztronómián át az öltözködésig az élet minden területén meghatározó a jelenlétük. Így nem meglepő, hogy a színek a munkavégzésünket is nagyban befolyásolják.
Korábban a témában:

Korábban azt feltételezték, hogyha valaki otthon érzi magát az irodában, hajlamos lesz elkalandozni, elkényelmesedni, és nem lesz olyan hatékony, mint egy szigorúan berendezett, semleges vagy ingerszegény környezetben, ahol csak a munkára koncentrálhat. Ez a felfogás azonban már régóta megdőlt. A Psychologist World cikke szerint például a vásárlók több mint fele soha nem tér vissza abba az üzletbe, amelynek berendezése vagy színvilága nincs összhangban az ízlésével. Ugyanígy érezzük magunkat egy olyan irodában is, ahol szürke falak, elavult bútorok vagy agyonhasznált, kopott irodai eszközök vesznek körül bennünket – alig várjuk, hogy kiszabaduljunk onnan.

Ha tehetjük, akkor tehát a preferált színű tárgyakkal vegyük magunkat körül – legyen szó az íróasztalunkról, az irodai székünkről, a mappákról, az irattartókról vagy akár a tűzőgépünkről. A Leitz legutóbbi felmérése is rávilágított arra, hogyha saját magunk alakíthatjuk ki munkakörnyezetünket, akkor munkakedvünk, kreativitásunk és végső soron teljesítményünk is nőni fog.

Ha otthonról dolgozunk, akkor pedig egy újabb szempont is megjelenik: az irodai kiegészítőknek a lakás berendezésével is érdemes harmonizálni. A kutatásban megkérdezett munkavállalók 73%-a fontosnak tartja, hogy a munkafelszerelése összhangban legyen otthona dekorációjával. Az egyéni preferencia mellett van a színeknek egyfajta elementárisabb hatása is, amit érdemes ismernünk és kihasználnunk. Ha a munkánk például folyamatos odafigyelést kíván, kerüljük a harsány árnyalatokat, ha viszont az egész napos pörgés a cél, nyugodtan használhatunk élénk, vibráló színeket is.

Meleg színek

Idetartozik a piros, a narancssárga, a citromsárga és ezeknek a színeknek a különböző variációi. Ezek a tűz, az őszi levelek, a napfelkelte és naplemente, az energia és a szenvedély színei.

Piros

A háború, a tűz, a hadviselés, a szerelem és a szenvedély szimbóluma. Tettre ösztönző, stimuláló, energetizáló, növeli a lelkesedést, emeli a vérnyomást, a légzés- és a pulzusszámot. Figyelemfelhívó hatása miatt azonnal magára irányítja a figyelmet. Irodai alkalmazása nem igazán jellemző, ugyanakkor gyakran használják leárazásoknál és éttermek logóiban.

Narancssárga

A vitalitás, az életerő, az energia, az ősz és a föld szimbóluma. A piros közeli rokonaként melegséget, barátságosságot, megbízhatóságot sugall. Stimulálja az aktivitást, elősegíti a szocializációt, tettre ösztönöz: vásárlásra, eladásra, előfizetésre. Azoknak lehet ideális, akiknek munkájuk során egész nap rohanniuk kell. Irodai környezetben történő alkalmazása nagyméretű nyitott irodáknál különösen hasznos lehet, mivel vizuálisan szűkíti a teret.

Rózsaszín

A rózsaszín a szeretet színe, az optimizmus és a romantikus szerelem jelképe. Használata stresszes időszakokban különösen ajánlott, mivel igazi feszültségoldó, nyugtató hatású szín. Élénkíti a fantáziát és elősegíti a kreativitást. Élénkebb tónusai önbizalom növelő hatásúak, magabiztosságot sugallnak. Extravagáns irodánk lehet, ha ezt a színt üveggel vagy fémmel párosítjuk.

Citromsárga

A napsütés, a napfény, a boldogság – és emellett az irigység és a gyávaság – szimbóluma. Vidámságot, melegséget, energiát sugall és stimulálja az idegrendszert, illetve a mentális folyamatokat. Optimizmust és boldogságot áraszt, ösztönzi a kommunikációt, inspirál és beindítja a kreativitást, valamint aktivizálja a memóriát, munkavégzés során elősegíti a koncentrációt.

Hideg színek

Ebbe a csoportba tartozik a kék, a zöld és a lila – ezek a színek visszafogottabbak. Főként az éjjel, a víz és a természet színei, amelyek gyakran megnyugtatják és pihentetik az embereket.

Kék

A béke, a nyugalom, a barátság és a felelősség szimbóluma. A víz és az ég színeként folyamatosan jelen van az életünkben. Megbízhatóságot, elkötelezettséget, intelligenciát sugall, kisimítja az idegeket, segít a hosszú ideig tartó koncentrálásban, növeli a munka hatékonyságát, támogatja az intuíciót. Bizonyított tény, hogy az emberek sokkal hatékonyabb munkát tudnak végezni kék szobában, talán ezért is van az, hogy a leggyakoribb szín az irodákban és a cégek logóiban.

Világoskék

A világoskék az élet, a gyógyítás, a béke, a megértés és a lágyság színe. Gyakran használjuk a tisztaság, a levegő és a víz jelképeként is. Irodákban történő alkalmazása fiatalos hatást kelt, nyugtat, relaxál, növeli a kiegyensúlyozottságot, elősegítve ezzel a munkavégzés hatékonyságát.

Türkizkék

Az egyensúly színe. Táplálja a központi idegrendszert, így csökkenti a nyilvánosság előtt beszélő idegességét. Irodában történő használata élénkké, érdekessé teszi a teret, élettel tölti meg a környezetét. Mivel a pihenést, a nyaralást, a nyári égboltot, a tenger színét idézi, segíti az ellazulást, a pihenést.

Zöld

A természet, a béke, az egészség, a növekedés, a megújulás és a nyugalom szimbóluma. A leggyakoribb szín, amely körülvesz bennünket a természetben, ezért is használják gyakran a belsőépítészek. Kórházakba, irodákba helyezve nyugtató hatású, enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit. Azoknak is ajánlják, akik többnyire egyedül dolgoznak.

Lila

A királyság színe: hatalmat, jólétet, luxust sugároz. Egyensúlyt jelent a föld és az ég között (a hajnali és az esti ég színe), az értelem és az érzelmek között. Főként a jó képzelőerő szimbóluma, lenyugtatja az elmét és az idegeket. Munkavégzésben fontos, hogy javítja a memóriát és ösztönzi a kreativitást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.